Türk Devletleri Arasında Siber Güvenlik Sorunları Bakü'de Konuşuldu

Türk Devletleri Arasında Siber Güvenlik Sorunları Bakü'de Konuşuldu
03 Haziran 2024 - 10:04 - Güncelleme: 03 Haziran 2024 - 10:07
Daha önce bildirdiğimiz gibi "Yeşil Dünya için Dayanışma Yılı"na ithafen "III. Ulusal Siber Güvenlik Forumu" Bakü'de düzenleniyor.

Turkustan.az, forumdaki "Türk Devletleri Teşkilatı'na üye devletlerin kritik bilgi altyapısının güvenliğine ilişkin deneyimleri" panelinde beş Türk ülkesinin temsilcilerinin bu alandaki deneyimlerini paylaştığının bilgisini verdi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Servisi Siber Güvenlik Operasyon Merkezi Başkanı Davud Rustamov konuşmasında, Azerbaycan'ın yanı sıra Türk ülkelerinde de kadınların bilişim alanındaki rolünün artırılmasını önerdi:

"Dijital Umbrella" kurucusu ve yöneticisi Ulduzha Khalilova, Azerbaycan'da kadının bilişim alanındaki rolünün toplumsal cinsiyet eşitliğinde büyük başarı elde ettiğini söyledi. Bunu faaliyetlerimizde de gözlemliyoruz. Bu hareket küresel olarak var ve gelişiyor. Bu nedenle kadınların örgütlenmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu alan Bayan Ulduzeh'in bahsettiği rakamlara dayanmaktadır.

Panelde konuşan Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Başkanı Mahmut Esat Yıldırım, Türk devletleri arasında siber güvenlik standartlarının belirlenmesini önerdi.

Daha sonra Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Teknik Servisi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ulukbey Shambulov, kritik altyapı alanında iş birliğinin önemine değindi.

TÜRK DEVLETLERİ ARASINDA SİBER GÜVENLİK STANDARTLARININ BELİRLENMESİ ÖNERİLMİŞTİR - FOTOĞRAF
Özbekistan Cumhuriyeti Siber Güvenlik Merkezi Başkanı Azam Gafurov, siber sorunların tek bir ülkenin sorunu olmadığını belirterek,

"Siber tehditler küresel toplumun sorunudur. Komşu ülkeler sorunun çözümü için birbirlerine yardım etmelidir." bu sorun."
Panelde konuşan Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi üyesi ve "CERT" Stratejik Geliştirme Grubu Başkanı Kubanychbek Dzhumaev, siber suçların sınır tanımadığını söyledi:

"Kırgızistan'da siber güvenliğe ilişkin yasa taslağı hazırlanıyor. Mecliste okuyun."

Panel ilginç tartışmalarla devam etti.

Bakü'de "Yeşil Dünya için Dayanışma Yılı"na adanan "III. Ulusal Siber Güvenlik Forumu"nun düzenlendiğini de belirtelim. Etkinlik, Azerbaycan Siber Güvenlik Kuruluşları Birliği (AKTA) ve "Azerconnect Grubu"nun ana ortaklığı tarafından düzenlendi.



























Bizim.Medya)


Not: Haber ilk olarak 1 Haziran 2024 tarihinde https://www.turkustan.az/news/society/84376 sitesinde yayınlanmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum