TOPRAĞI KANLARIYLA VATAN YAPAN GAZİLERİMİZİN GÜNÜ - Yazan: Emir Şıktaş

TOPRAĞI KANLARIYLA VATAN YAPAN GAZİLERİMİZİN GÜNÜ - Yazan: Emir Şıktaş
22 Eylül 2020 - 19:56
“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,
Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.” diyen Mithat Cemal Kuntay’ın mısralarındaki gibi kan ile sulanınca toprak değer kazanmakta,  vatana dönüşmektedir.

Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e 19 Eylül 1921’de 'gazilik' unvanı ve 'mareşallik' rütbesi TBMM tarafından verildi. Atatürk’e “Gazi” unvanı verilmesinin yıl dönümü olan 19 Eylül, 2002 yılından bu yana Gaziler Günü olarak kutlanmaktadır.

Gazilik öykülerini, okul kitaplarımızın yanı sıra, İstiklal savaşına katılmış Karakoyunlu ilçemizin İstiklal harbi gazileri rahmetli H. Abbas Akıcı ve rahmetli H. Ahmet Şıktaş’ın anlattıkları anıları ile büyümüş ve öğrenmiştik.
Daha sonra Kore’de Nato gücü olarak katıldığımız Kore savaşı gazileri, Kıbrıs Barış hareketi ile Kıbrıs Gazileri, Güneydoğu, Suriye, Irak çatışma ve savaşlarında yaralanan Gazilerimiz oluşturmaktadır.
Gazilerimiz bu önemli günlerini Türkiye Muharip Gaziler Derneği yanı sıra diğer illerde kurulmuş çeşitli dernekler vasıtasıyla halktan ve devletten de destek alarak kutlamaktalar.
18 Devlet kurmuş olan Türk milleti (Timur devleti ve Safevi devleti dahil) tarih sahnesinde kalabilmek adına kendisini savunmak, suyu, otu bol yörelerde yaşamını idame ettirebilmek, savaş ganimeti ile hazinesini güçlendirmek, devletin sınırlarını genişletmek vs nedenlerle sürekli at sırtında savaşmış, yiğit komutanlarından, alplerinden, sivil halkından şehit ve gazileri olmuştur.
Vatan uğruna, en değerli varlığı canının bir veya birçok uzvunu kaybetmiş olabilen Gazilerimizin bir çoğu yaşamlarını başkalarının desteğine muhtaç idame ettirmek zorunda kalmışlardır. Özellikle Güneydoğu gazilerimiz yollara döşenen mayınlardan çeşitli uzuvları zarar görmüştür.
Bu Gaziler bizim baş tacımız, vatanımızın kara gün dostları, toprağımızı bir daha kanları ile sulayan kınalı kuzularımız, canlarını çekinmeden vatana feda eden yiğitlerimiz..
Şehit ve Gazilerimiz ve Ailelerine yılın her günü sevgimiz, yardımcı olmamız, yol ve dolmuşta yer göstermemiz, yaşlı ise destek vermemiz, ne imkanımız varsa kullanmamız, güler yüzle karşılayıp, uğurlamamız Türk milleti olarak bizlerin görevidir.
Şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum.
Gaziler gününüz kutlu olsun , vatanımızın nadide evlatları Gazilerimiz..
Türk Milleti olarak size minnettarız..
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum