TBMM DIŞİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI KILIÇ VE BÜYÜKELÇİ SIBİGA'DAN KIRIM PLATFORMU GÖRÜŞMESİ

TBMM DIŞİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI KILIÇ VE BÜYÜKELÇİ SIBİGA'DAN KIRIM PLATFORMU GÖRÜŞMESİ
11 Aralık 2020 - 11:29

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga, Dışişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç’ı Türkiye Büyük Millet Meclisinde ziyaret etti. Görüşmede, uluslararası Kırım Platformu’na yönelik konular müzakere edildi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç ve Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga bugün TBMM’de bir araya geldi. Büyükelçi Sıbiga ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada; iki ülke arasındaki iş birliği adımlarının ve Mayıs 2021’de Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması için gerçekleşecek olan Kırım Platformunun ele alındığını bildirdi.

BÜYÜKELÇİ SIBİGA VE AKİF ÇAĞATAY KILIÇ’TAN TBMM’DE KIRIM PLATFORMU GÖRÜŞMESİ

Büyükelçi Andriy Sıbiga, “Parlamentolararası Ukrayna-Türkiye stratejik ortaklığının önemli bir unsurudur. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç ile TBMM’nin Kırım Platformuna katılım şeklini görüşüp ilgili komiteler arasında işbirliğinin canlandırılması konusunda mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.

AKİF ÇAĞATAY KILIÇ: VERİMLİ BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİK

Görüşmeye ilişkin Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, “Ukrayna Büyükelçisi Sayın Andriy Sıbiga (Andrii Sybiha) ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisine ziyareti için teşekkür ederim” değerlendirmesini yaptı.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti.

Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 2021 yılında düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

https://qha.com.tr

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum