Tatar şairi Tukay İzmir'de anılacak

Tatar şairi Tukay İzmir'de anılacak
27 Nisan 2019 - 17:29

Tatar şairi Tukay İzmir'de anılacak

Kazan Tatarları'nın milli şairi sayılan Gabdulla (Abdullah) Tukay, İzmir'de anılacak. İzmir Tatarlar Derneği'nin düzenlediği etkinlikte şairin hayatı akademisyenler tarafından anlatılacak ve şiirleri okunacak. Türkiye'de öğrenim gören Tatar öğrenciler Tukay'ın şiirlerinden bestelenmiş şarkıları seslendirecek. 

İzmir Tatarlar Derneği Başkanı Behzat Aktaş: "Gabdulla Tukay, Tatar halkının milli özelliklerini hem şiirlerinde hem de yazılarında geleceğe aktarmış önemli bir kişidir. Kısa ömründe bu denli halkına hizmet eden bir şairi anacağımız bir program olacak." dedi. 

Programda Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstisusu Öğretim Görevlisi Dr. Leysan Şahin Tukay'ın hayatının köşe taşlarını anlatacak. Rusya Bilimler Akademisi'nden M. Gorki Dünya Edebiyatı Enstitüsü'nden Prof Dr. Alfina Sibgatullina Tukay'ın eserlerinin Tatar kültüründeki rolünü anlatacak. Yüksek lisansını Kazan Tatarcası üzerine yapan Ayarsız dergisi yazarı Ahmet Balcı da bir Türk gencinin bakışı ile Tukay'ı ele alan bir sunum yapacak. 

Kültürlerini hiçbir zaman unutmyan, Manisa Gürsu köyünde yaşayan Kazan Tatarları da yıllardır korudukları Tatar müziğinin örneklerini sergileyecek. 

• Sunucular: Linar Khaziev ve İskander Zakirov 

Etkinlikte Tatar geleneksel yemekleri de ikram edilecek.

Gabdulla Tukay kimdir?

Gabdulla Tukay, 1886 yılında Kazan'da dünyaya geldi. 4 aylıkken babasını, 4 yaşında annesini kaybetti. Ardından akrabaları onu büyüttü. Yetim kaldığı için onu Tatar milleti büyütmüş kabul edilir. Uralsk'ta medrese eğitimi görürken Osmanlı Türkçesine yakın şiirler yazarak edebiyata dahil oldu. Gazeteciliğe başladı ve Kazan'a geri döndü. Eğitimde yenilik manasına gelen Usul-i Cedit'in önderlerinden oldu. Kazan'da veremden ölene kadar, halkının meselelerini makale ve şiirlerinde dile getirdi. 27 yaşını doldurmadan hayata gözlerini yumdu.

İletişim: Behzat Aktaş +90 (537) 571 75 02


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum