Tarihçi Oder Alizâde'nin Yeni Kitabı: Türklüğün Azerbaycan'daki Mukadderatı

Tarihçi Oder Alizâde'nin Yeni Kitabı: Türklüğün Azerbaycan'daki Mukadderatı
25 Ocak 2021 - 23:50 - Güncelleme: 27 Ocak 2021 - 09:00

Tarihçi Oder Alizâde’nin Yeni Kitabı: Türklüğün Azerbaycan’daki Mukadderatı

“Türklüğün Azerbaycan’daki Mukadderatı (1918-1920)” adlı eser Azerbaycan Halk Cumhuriyeti tarihini ele alınmayan fikri yönleri ile ala almış bilimsel bir tarih araştırmasıdır. Azerbaycan’ın fikri hayatında 1918’de kurulan Cumhuriyet döneminden başlayarak günümüze değin devam eden ve fikri, siyasi ve bilimsel tartışmalara konu olan hassas meseleler eserde yazarın kendine özgü üslubu ile, sade okurların da anlayabileceği bir tarzda ele alınmıştır.

Eserde ilk olarak, “Azerbaycan” adı ve onun üzerinden ortaya çıkan kimlik adlandırmaları ve bu adlandırmaların Cumhuriyet döneminden bugüne kadar Türklerin kimlikleri üzerindeki tesirleri geniş bir şekilde ele alınmıştır. Eserde ele alınan sorunların özelliği ve önemi onların yüz yıl önce olduğu gibi hâlen daha tartışma konusu olmasındadır. Bu konular Azerbaycan’da Türk milletinin en hassas tarihi meseleleridir. Bu meseleler her bir Azerbaycan Türk’ün üzerinde ciddi bir şekilde durması ve sorgulaması gereken konulardır.

Geçmişimizdeki önemi ile birlikte günümüzde de hassasiyetini koruyan bir diğer mesele de, eserin konularından biri olan Azerbaycan-Türkiye münasebetleridir. Her iki ülkenin birbirine olan tarihi, milli, irfani ve dini bağlılığının kuvvetli olmasına rağmen, geçmişte olduğu gibi günümüzde de bu münasebetlere gölge düşürmek isteyen gruplar veya güçler her zaman olmuştur. Her iki Türk devletinin birlik ve beraberliğinin önemi ve bu münasebetlerde günümüzü de etkileyen kritik tarihi meseleler eserde araştırılmış ve günümüz için ders çıkarmamız gereken sonuçları anlatılmıştır. Bu konuların yanı sıra eserde, Azerbaycan’ın fikri hayatı, fikir adamları, tarih şuuru günümüz fikri ve siyasi tarihi ile paralel ve bağdaştırılmış bir şekilde araştırılmıştır. Araştırmayı önemli kılan bir diğer özelliği de hadiselere eleştirel bir gözle bakılmasıdır.


Tarihçi-Yazar Oder Alizade’nin bu eseri Türkiye’de Kutlu Yayınevi tarafından 2020 yılında İstanbul’da yayınlanmıştır ve satışı da tüm Türkiye genelindeki kitap satış merkezlerinden yapılmaktadır. Yazarın bu eser Türkiye’de yayınlanan 4. eseridir.

Kaynak:  https://ankarabaku.com/tarihci-oder-alizadenin-yeni-kitabiturklugun-azerbaycandaki-mukadderati/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum