Tarih Bilincine Adanan Bir Ömür Prof. Dr. Abdülkadir Donuk Armağanı

Prof. Dr. Muallâ Uydu Yücel ve Araş.Gör. F. Aysel Dıngıl Ilgın tarafından yayına hazırlanan "Geçmişin İzi Sürülürken Tarih Bilincine Adanan Bir Ömür Prof. Dr. Abdülkadir Donuk Armağanı" çalışması

Tarih Bilincine Adanan Bir Ömür Prof. Dr. Abdülkadir Donuk Armağanı
23 Ocak 2024 - 20:06 - Güncelleme: 23 Ocak 2024 - 20:15
Önsöz
Tarih ve Kültür Adamı Prof. Dr. Abdulkadir Donuk vefat etmiştir. - Aydınlar Ocağı
Abdülkadir Donuk
 
İçinde yer aldığımız ilim dünyasında emekliye ayrılan veya ayrılmak üzere olan hocalarımıza bir armağan kitap çıkarmak geleneksel hale geldi. Biz de bu geleneğin kendi kürsümüzde uygulanması amacı ile bizleri yetiştiren, bir değil birden fazla armağan kitap çıkarılmayı hak eden değerli hocamız Prof.Dr. Abdülkadir Donuk’a henüz çalışma hayatında iken böyle bir armağan kitap hazırlamak istedik ve bu gaye ile çalışmalara başladık. Amacımız hocamıza emekli olduğu günlerde hemen bu armağan kitapla hoş bir sürpriz yapmaktı. Bu amaçla kürsüde çalışan hocalarımızla bir toplantı yaparak, bölümdeki bütün hocalar ile hocamızın samimi olduğu arkadaşlarına ve bizzat yetişmesinde emeğinin geçtiğini bildiğimiz meslektaşlarımıza duyuru yaparak böyle bir armağan kitap çıkaracağımızdan haberdar ettik. Haber verirken de bir sürpriz yapmak istediğimizi ve bu yüzden bu çalışmanın aramızda kalmasını rica ettik ve kendilerine aşağı-yukarı 1,5 yıl gibi bir süre verdik. Bölümümüzdeki hocalarımız da dahil tespit ettiğimiz yaklaşık 100 hocadan 25 hocamız bu davetimize icabet etti ve makalelerini bir bir gönderdiler. Ancak bu arada aralarından bazı hocalarımız zamanlarının olmadığını ama armağana bir yazı vermeyi çok arzu ettiklerini ve bunu bir vefa borcu olarak gördüklerini söyleyerek beklememizi ısrarla rica ettiler. Bu sırada hocamızın tahmin ettiğimiz süreden önce emekli olması bizdeki özellikle de öz eleştiri yapmak gerekirse bendeki motivasyonu düşürdü. 2013 yılının Ekim ayında başladığımız bu proje yukarıda bahsettiğim sebepler yüzünden 2016 yılının Haziran ayına kadar devam etti. Bu tarihe kadar tarafımıza ulaştırılan bütün çalışmaları kullanarak elinizdeki bu kitabı oluşturduk. Bu eseri Ötüken Yayınevi’nin çıkarmasını istediğimiz için daha önce yayınevi yetkilisi ile konuştuğumuz gibi Mayıs 2016’da teslim ettik. Ancak 15 Temmuz sürecinin yaşanması yayını bir yıl daha geciktirdi ve böylece 2015 yılının Şubat ayında çıkarmayı planladığımız bu armağan kitap 2017 yılının Ekim ayını buldu. Bu gecikme dolayısı ile hocalarımızdan bizleri hoş görmelerini ve anlayışla karşılamalarını rica ediyorum.
Armağan kitap için gelen makaleler İslam Öncesi Türk tarihi ile Türkistan tarihine ışık tutacak orijinal çalışmalar olmaları açısından çok kıymet arz etmektedirler. Makaleleri konularına göre kronolojik olarak vermenin uygun olacağını düşünerek İslam öncesinden günümüze getirmeye çalıştık. Ayrıca bütün makalelerde aynı bilimsel teknikleri kullandık. Ben bir kez daha yazıları ile bizlere destek veren, sürenin uzamasına rağmen neden çıkmıyor diye herhangi bir sitem, serzeniş ve eleştiride bulunmayan hocalarıma şükranlarımı sunup, emekleri için çok teşekkür ederken; şahsî problemlerini öne sürerek yazı vermeyen veya yazılarını çekenleri de tarihin adil mahkemesine havale ediyorum.
Armağan kitabın her aşamasında gece-gündüz demeden bana her türlü desteği veren Araş. Görev. Fatma Aysel Dıngıl Ilgın’a ve Ötüken’in değerli çalışanlarına da teşekkürlerimi sunuyorum.
Prof.Dr. Muallâ Uydu Yücel
İstanbul



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum