Suriye, Sınır ve Türkmenler

Suriye'de ateşkes görüşmeleri öncesi Rusya, İran, PYD ve Esed son toprakları almak için dört koldan yoğun saldırı başlattı.

Suriye, Sınır ve Türkmenler
25 Ocak 2016 - 11:58

Rus savaş uçakları Suriye’nin doğusundaki Deyrizor kenti yakınlarındaki Kasham kasabasına bomba yağdırdı. Hava saldırılarında 9’u çocuk 63 kişi yaşamını yitirdi. Suriye’de Rus uçaklarının desteği ile ilerleyen Esed güçleri ise Bayırbucak bölgesindeki Türkmen Dağı bölgesinde muhaliflerin elindeki son stratejik kasaba olan el-Rabia’yı ele geçirdi.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ ÖNCESİ TOPRAK SAVAŞI

Ülkenin Lazkiye dahil sahil kanadının tamamını alarak varlığını burada sürdürmek isteyen Esed güçleri, son olarak Rabia kentini ele geçirerek İdlib yolunu açmış oldu. İran ve Rusya, Batıda Esed, kuzeyde de PYD güçlerine büyük destek veriyor. PYD'nin amacı ise Fırat'ın batısına geçerek Cerablus hattının kontrolünü ele geçirmek. Dört koldan gerçekleşen saldırının yoğunlaşmasının sebebi ise bu hafta yapılacak olan barış görüşmeleri öncesi Esed ve PYD'nin alabileceği kadar toprağı ele geçirip görüşmelere bu iddiayla katılmak istemeleri.

BM'nin Suriye Elçisi De Mistura'nın koordinatörlüğünde gerçekleşecek olan görüşmelerde geçici bir ateşkes anlaşması yapılacağı belirtiliyor. Türkiye, rejim ve muhalif temsilcilerinin katılacağı toplantılara PYD'nin dahil edilmesini istemiyor.

TÜRKMEN DOKTOR UYARMIŞTI

Geçtiğimi Kasım ayında Haber7'ye konuşan Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu üyesi Türkmen doktor Muhammed Karabacak, o zaman 'savaşın son dönemlerini yaşıyoruz, topraklar pay ediliyor' diyerek sinyali vermişti. Esed ve PYD güçlerinin ittifak halinde saldırıya geçtiğini belirten Karabacak,''Ateşkesten önce alabildiği kadar toprak almak istiyor ve ateşkes sürecine en geniş şekilde girmek istiyor. Her ateşkesten önce son hamleler yapılır ve masaya oturmadan önce topraklarını büyütmek ister''ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak : Haber7

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum