Şehriyar'ın şeherinden Ay yılduzlu seherinden

Muhammed Hüseyin Şehriyar'ın bütün Türkçe şiirleri Dr. Yusuf Gedikli tarafından bir araya getirilip yayınladı.

Şehriyar'ın şeherinden Ay yılduzlu seherinden
11 Şubat 2019 - 20:00 - Güncelleme: 18 Eylül 2020 - 21:33

Muhammed Hüseyin Şehriyar'ın bütün Türkçe şiirleri Dr. Yusuf Gedikli tarafından bir araya getirilip yayınladı. Güney Azerbaycan doğumlu şair Şehriyar (1907-1988), çağımızın Türkçe ve Farsça yazan en büyük şairlerinden biridir. İran'ın Tebriz şehrinde 1907 yılında doğdu çocukluk yılları baba yurdu olan Karaçemen'in Hoşgenap kasabası Heydarbaba köyünde geçmiştir. Köy adını eteklerinde kurulduğu Heydarbaba dağından almıştır. Şehriyar 1936 yılında çok sevdiği babasını kaybeder. Bunun üzerine şiddetli ruh buhranları geçirir. Bu sıkıntılı yıllarını atlatmasında annesinin büyük yardımı olur. Bu ızdıraplı ruh halinin tesiri ile çocukluk yıllarının geçtiği bölgeye gider doğduğu yerlerin değiştiğini görür. Annesinin de Şehriyar'a Farsça değil kendi dilinde şirler yazmasını arzu etmesinden dolayı Heydarbabaya Selam şiiri ortaya çıkar. Şehriyar, "Heyderbaba'ya Selam" manzumesiyle Oğuz coğrafyasında güçlü bir edebiyat dalgalanması meydana getirmiştir.

Şehriyar hakkında şimdiye dek yapılan en ciddi ve kapsamlı çalışma olan Dr. Yusuf Gedikli'nin bu kitabı; "Şehriyar'ın hayatı, sanatı ve eserleri", "Şehriyar'ın şiirlerine genel bir bakış", "Heyderbaba'ya Selam", "Şiirler", "Sözlük ve özel isimler sözlüğü" adlı 5 bölümden meydana gelmekte ve özellikle üç yönden büyük önem arz etmektedir:

1. Kitapta Şehriyar'ın bütün Türkçe şiirleri toplanmıştır. Şu ana kadar İran ve Azerbaycan'da yapılan hiç bir yayında şairin bu miktarda Türkçe şiiri yayımlanmamıştır (Toplam 100 şiir).

2. Kitapta şairin hayatı, sanatı, Türkçe şiirleri geniş, planlı ve doğru bir şekilde araştırılmış, incelenmiş, bazı sorunlar açıklığa kavuşturulmuştur.

3. Yapıttaki 100 şiirde yer alan kelime, deyim ve özel adlar üzerinde ilk defa olmak üzere Güney Azerbaycan'a yönelik orijinal bir sözlük çalışması yapılmıştır (Toplam 3 bin 500 kelime ve kavram).

Sonuç olarak "Şehriyar ve Bütün Türkçe Şiirleri" adlı kitap bütün bu yönleriyle Cumhuriyet Türkiye'sinde Güney Azerbaycan edebiyatı üzerinde yapılmış ilk ciddi, kapsamlı ve önemli çalışmadır.

İZ Yayıncılık Tel:(0212) 520 72 10

Kaynak Yeniçağ: Şehriyar'ın şeherinden Ay yılduzlu seherinden

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum