Saliha Sultan yazdı: Kalemini doğruya adamış bir yazar: Tarık Buğra

Zeytinburnu Belediyesi'nin yayımladığı Türk edebiyatına damga vurmuş isimlerden biri olan 'Tarık Buğra Kitabı'ndan...

Saliha Sultan yazdı: Kalemini doğruya adamış bir yazar: Tarık Buğra
03 Ocak 2021 - 21:00 - Güncelleme: 04 Ocak 2021 - 00:17

SALİHA SULTAN | KARAR 

Zeytinburnu Belediyesi 2018’de Tarık Buğra’nın doğumunun 100. yılı için düzenlediği sempozyumun verimlerini ‘Tarık Buğra Kitabı’ adıyla okurla buluşturdu. Asım Öz’ün titiz çalışmasıyla okura sunulan kitap, Buğra’nın hayatını, edebi kimliğini ve farlı disiplinlere yayılan entelektüel birikimini öne çıkarıyor.

Hikayeden romana, tiyatrodan denemeye birçok türde eser veren, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden Tarık Buğra bugün hala kendinden sonraki kuşakları etkileyen ve ilgiyle okuyan yazarlar arasında. Buğra’nın ölümünün 100. Yılında, 2018’de Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen ve yazar hakkında çalışmalar yürüten önemli isimleri bir araya getiren ‘Hatırlayıp Yeniden Bulmak/Tarık Buğra Yüz Yaşında’ başlıklı sempozyumun verimleri Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları’nca kitaplaştırıldı.

‘Hatırlayıp Yeniden Bulmak’ alt başlığıyla Asım Öz tarafından yayıma hazırlanan kitapta 42 yazar Buğra’yı farklı yönleriyle ele alıyor. Kitapta yazarın biyografisi ‘Büyük Ağa Tarık Buğra’ kitabına imza atan usta yazar Beşir Ayvazoğlu tarafından kaleme alınırken, eşi Hatice Bilen Buğra da ‘Yazar ve Eş Olarak Tarık Buğra’yı anlatıyor. Eşi yazarı anlatmanın zorluğuna değindiği yazısında Tarık Buğra’yı şu cümlelerle tanıtıyor okura: “Oysa yaşamını, düşüncesini ve kalemini doğruya adamış bir yazar, karşısındakini mutlu etmek için kendisini her zaman silmeye hazır bir eş olan Tarık Buğra, bu iki kimliği birbirinden ayırmasını da taşımasını da iyi bilir, ikisinin üzerine de titrerdi."

01-001.jpg

SEMPOZYUMDAN DOĞAN BİR KAYNAK ESER

Buğra’nın siyasetten tarihe, sosyolojiden edebiyata farklı disiplinlerdeki ilgilerine dair birçok makalenin yer aldığı kitapta, Kurtuluş Kayalı, D. Mehmet Doğan, Ali Birinci, İsmail Coşkun, Cem Sökmen, Necati Mert, Jale Parla, Necip Tosun, Mehmet Narlı, Ali Sali, Ercan Yıldırım, Ahmet Duran Arslan gibi birçok önemli kalemin çalışmaları yer alıyor. 626 sayfadan oluşan ve yazar hakkında önemli bir çalışma olarak raflarda yerini alan kitabı yayıma hazırlayan Asım Öz’ün kitabın sunuşunda kullandığı şu ifadeler ise çalışmanın yazın dünyası için öneminin ipuçlarını veriyor:

"Bizi bu kitabı hazırlamaya sevk eden motivasyon, Buğra’nın Türkiye için erken sayılabilecek bir tarihte ülkemizin yüz yıllık serencamına dair farkındalığı oldu. Bu yüzden sempozyumun ardından hazırlıklarına başladığımız kitabın sadece sempozyumdaki sunumlarla sınırlı kalmayıp, Buğra’nın hayatını, fikri ve edebi, siyasi yaklaşımlarını ele almasını, kapsamlı, derinlikli, kalıcı bir eser ortaya çıkmasını arzu ediyordur. Çünkü böylesi bir kitap, hem Buğra’yı günümüz okuruna daha geniş bir perspektiften tanıtacak hem de eserleri hakkında gelecekte yapılacak ayrıntılı çalışmalara kaynak olma vasfını taşıyacaktı.”

Yazının devamı için: https://www.karar.com/kaleminin-dogruya-adamis-bir-yazar-1599885

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum