SALİHA SULTAN: Sömürgecinin zihnine sanatsal bir bakış

İstanbul Modern'in, farklı coğrafyalardan sanatçıların filmlerine yer verdiği Uluslararası Sanatçı Filmleri programı çevrimiçi izlenecek. Gösterimlerde Türkiye, İngiltere, İtalya, ABD, Filipinler, Litvanya, İrlanda, Güney Afrika ve Hindistan'dan 9 yapım yer alacak. Güney Afrikalı sanatçı Thania Petersen'ın 'Kassaram' filmi ise Afrika ve Asya arasında mekik dokuyan Avrupa sömürgeciliğinin kültürlerde yarattığı değişime odaklanıyor.

SALİHA SULTAN: Sömürgecinin zihnine sanatsal bir bakış
01 Temmuz 2021 - 19:40

İtalya'dan Filipinlere 9 sanatçının salgın sürecinde önemi bir kez daha ortaya çıkan yeryüzündeki ilişki biçimlerine odaklanan ‘özen göstermek’ temalı video, animasyon ve kısa film çalışmaları çevrimiçi izlenecek. İstanbul Modern, 13 yıl boyunca müzede gerçekleşen ‘Uluslararası Sanatçı Filmleri’ gösterimlerini bu yıl web sitesine taşıdı.

Program ve içeriğini İstanbul Modern Şef Küratör Öykü Özsoy ve Asistan Küratör Nilay Dursun oluşturduğu seçkide dokuz film gösterilecek.

İstanbul Modern internet sitesi üzerinden izlenebilecek programda yer alacak filmler şunlar:

‘Kassaram’ (Thania Petersen, Güney Afrika), ‘Gezgin Swz Gittiğimizden Beri Giden’ (Giulio Squillacciotti, İtalya), ‘Kutu’ (Sena Başöz, Türkiye), ‘Mag-uuma-Çiftçi’ (Kiri Dalena, Filipinler), ‘Arkadaş Buluşması İçin Ortamı Hazırlamak, Hilozoik/Arzular’ (Himali Singh Soin, Hindistan), ‘Sharla, Shabana, Sojourner, Selena’ (Rehana Zaman, İngiltere). Yurt içinden ve dışından 22 kurumun ortaklığı ile gösterilecek filmleri 1-31 Temmuz tarihleri arasında izleyebilirsiniz.

'ZORUNLU' GÖÇLE GELEN 'ÖTEKİ'

Çağdaş Güney Afrikalı kimliğinin inceliklerini ve karmaşıklıklarını ele almak için fotoğraf, performans ve yerleştirme kullanan sanatçı Thania Petersen’ın filmine adını verdiği Malayca ‘Kassaram’ kelimesi ‘yersiz, karışıklık’ anlamına geliyor. Atalarının Afrika ve Asya arasındaki Avrupa Sömürge ticaret yollarındaki zorunlu göçünün izini süren sanatçı, "Oldukça basit ve haksız bir şekilde Cape’e getirilen Endonezyalıların torunları olarak tanımlanıyoruz; Cape Malaylar gibi" diyor.

Filminde atalarının izini Endonezya’ya kadar süren sanatçı, “Bu film Avrupa Sömürge güçlerinin Güney Afrika toplumundaki insanların konumlarını yaratmak ve empoze etmek için kullandıkları sanatsal stratejileri sorguluyor" ifadelerini kullanıyor.



KAYNAK: KARAR GAZETESİ

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum