'Rumeli'de Bizden Ne Kaldı" Üzerine Değerlendirme

Necmi Tekin yazdı: ‘Rumeli’de Bizden Ne Kaldı” Üzerine

'Rumeli'de Bizden Ne Kaldı" Üzerine Değerlendirme
26 Mayıs 2019 - 15:15 - Güncelleme: 26 Mayıs 2019 - 15:27

 

Necmi Tekin’den ‘Rumeli’de Bizden ne Kaldı”  Kitabı Üzerine Değerlendirme

Değerli hocam, sevgili kardeşim; ben de kitabınızı okudum.

Bu vesile ile görüşlerimi ifade etmek isterim. Kapak renginin turkuaz olması da isabet olmuş.

Turkuaz renginin özelliklerini şöyle ifade ediliyor: Turkuaz rengi; açık fikirli yardımsever ve gururlu kişilerin rengi olup, en üst düzeydeki bir değişimin ve dönüşümün sembolüdür. İnsanlar üzerinde istikrar sağlayan, dikkat ve konsantrasyonu toplamaya yarayan özelliği sayesinde kişiler kendilerini çevreye kolayca ifade edebilirler. Bu renk geçmişten ders çıkarabilen ve gündelik, sıradan olaylara yeni bir bakışla bakabilen insanlar tarafından da benimsenir.

En beğendiğim bölümlerden birisi, sunuş bölümü oldu. Amacınızı ve kitabın çerçevesini çok ayrıntılı ve mütevazı bir şekilde kaleme almışsınız.

Kitabınızda dil, din, ırk, akrabalık vb. gözetmeden kişiler hakkındaki görüşlerinizi açık ve objektif olarak ifade etmenizden, kişiliğinizi kitaba yansıttığınız kolayca anlaşılıyor. Bu da kitaba ayrı bir değer kazandırıyor. Öte yandan kitapta hamasi ifadelerin yer almaması kitabın gerçekçi olmasını sağlamış. Kanımca bu da takdire şayan diğer bir konu.

Kitap bende tam anlamıyla belgesel tadı bıraktı. Aynı zamanda daha önce Makedonya hariç, görme fırsatı bulmadığım Balkanları ve Kosova'yı ziyaret etme isteği uyandırdı. Esasen benzer duyguları Tunus Askeri Ataşeliğim sırasında ben de kısmen yaşadım.

Toplam 346 yıl Osmanlı İmparatorluğu idaresinde kalan Tunus'ta saraylar, kaleler, köprüler vb. dışında hiç bir izimizin kalmadığını üzülerek gördüm.

Söylenecek çok şey var aslında, ama burada yazımı uzatmak istemiyorum. İkinci baskıda tekrarları ve noktalama işaretlerini düzelttiğinizi daha önce belirtmiştiniz.

Ayrıca, imkân varsa kitabın tanıtımının biraz daha aktif olarak yapılması iyi olacaktı. Girişim yapıp yapmadığınızı bilmiyorum. Ancak televizyon ve gazetelerde kitabınız ile ilgili haberleri görmek isterdim.

Sonuç olarak; güzel, faydalı ve iz bırakacak bir eser verdiğinizi değerlendiriyorum. Emeğinize sağlık...

Necmi Tekin (E. Albay-Fotoğraf Sanatçısı)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum