PUTİN, ESKİ SSCB ÜLKELERİNİN TOPRAKLARINA DA GÖZ DİKTİ!

PUTİN, ESKİ SSCB ÜLKELERİNİN TOPRAKLARINA DA GÖZ DİKTİ!
22 Haziran 2020 - 18:13

2014 yılında Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni işgal eden ve Ukrayna’nın ana kısmındaki Donbas bölgesine saldıran Rusya’nın devlet başkanı Vladimir Putin, şimdi de diğer eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ülkelerinin topraklarına göz dikti. Putin, SSCB’den ayrılan cumhuriyetlerin, “çok sayıda Rus toprağını aldığını” ileri sürdü.

PUTİN’DEN KÜSTAH AÇIKLAMALAR

Rossiya 1 televizyonunun 21 Haziran 2020 tarihindeki “Moskova, Putin, Kremlin” programında konuşan Vladimir Putin, Sovyetler Birliği kurulduğu sırada ona dahil olan cumhuriyetlerin, “geleneksel Rus tarihi bölgelerini”  sınırlarına dahil ettiğini iddia etti. SSCB’nin kuruluşu esnasında ülkelerin birlikten ayrılma hakkının yer aldığını ama çıkış prosedürünün belirlenmediğini söyleyen Putin, söz konusu ülkelerin ayrılırken “Rus halkından hediyeleri de beraberinde götürdüğünü” iddia etti. Putin’in skandal sözleri şu şekilde:

“Sovyetler Birliği kurulduğu sırada anlaşmada ayrılma (SSCB’den ayrılma) hakkı belirlendi ama çıkış prosedürü belirlenmediği için kafalarda soru işareti kalıyor… Eğer şu ya da bu cumhuriyet, Sovyetler Birliği’ne dahil olup bagajına çok sayıda Rus toprağı eklediyse, geleneksel Rus tarihi topraklarını, sonra da Sovyetler Birliği’nden ayrılmaya karar verdiyse… Bu durumda en azından geldiği gibi gitseydi… Giderken Rus halkından hediyeleri götürmeseydi.”

Öte yandan Putin, açıklamalarında hangi ülkelerden söz ettiğini açıklamadı.

PUTİN’DEN KIRIM’IN İŞGALİNİ GİZLEMEK İÇİN TARİHİ ÇARPITMA VE PROVOKASYON DOLU SÖZLER!

Kırım’ın işgalini de güya “halkın seçimi” gibi göstermeye çalışan Putin, Kırım’ın her zaman Rusya’ya ait olduğunu ileri sürdü. Tarihi çarpıtma konusunda bununla da yetinmeyen Putin, “Birincisi, Kırım her zaman bizimdi, hatta hukuki açıdan da. İkincisi, biz Kırım’ı almadık. Kırım’da yaşayan halk Rusya ile birleşme kararı aldı… Halkın seçimine saygı duymak gerekiyor. Ve üçüncüsü, biz Ukrayna ile kavga etmedik… Bugün Ukrayna’da iktidarda olanlarla görüş ayrılığı yaşadık. Ukrayna halkı ise bizim kardeş halkımızdı ve böyle kalacak.” ifadelerini kullandı.

İşte Putin’in skandal sözlere imza attığı yayının videosu:

KIRIM’IN RUSYA TARAFINDAN İŞGALİ

Hatırlanacağı üzere 26 Şubat 2014 tarihinde, 15 bine yakın Kırım Tatarı, binlerce Ukrain ve Kırım’da yaşayan diğer millet temsilcileri, Kırım Tatar Milli Meclisinin çağrısı üzerine Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde toplanarak Rusya yanlısı hain Kırımlı milletvekillerinin Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılmasına ilişkin Anayasaya aykırı kararları kabul etmesini engelledi.

26 Şubat 2014 tarihinde Kırım’ın sivil toplumu, Rusya’nın ve Kırım’daki ajanlarının, güya Kırım’ın gönüllü olarak Rusya’ya “geçişinin” taklidini yapmayı planladığı parlamento toplantısının düzenlenmesini engelleyerek barışçıl şekilde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savundu. Ancak 27 Şubat 2014 sabah saatlerinde Putin, Kırım’ın şiddet kullanılarak işgal edilmesi senaryosunu uygulamaya başladı. Bunun sonucunda yarımadadaki şehirlerin tüm caddeleri ve büyük kara yollarını Rus askerler doldurdu. Rus askerler idari binaları işgal etti, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin üslerini kuşattı, deniz limanlarını ve hava alanlarını ele geçirdi.

Kırımlıların şiddete dayanmayan toplu direnişi maalesef, artık 6 yıldır devam eden Kırım’ın geçici işgalini önleyemedi. Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarları, yüz binlerce Ukrain ve Ukrayna’ya sadık kalan Kırım’da yaşayan diğer milletlerin temsilcileri, Rus işgalcilerin elinde esir kalmaya devam ediyor.

KIRIM TATAR MİLLİ MECLİSİ: KIRIM’IN İŞGALİ, KIRIM TATAR HALKININ İRADESİNİ KIRAMADI

Putin’in çarpıtma ve provokasyon dolu açıklamaları akıllara, Kırım Tatar Milli Meclisinin 26 Şubat 2020 tarihinde Kırım Tatar halkının ana vatanı Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesine yönelik basın açıklamasını getirdi. Söz konusu basın açıklaması şu şekildeydi:

“Altı yıl önce, 26 Şubat 2014 tarihinde, yaklaşık 20 bin Kırım sakini, Kırım Tatar Milli Meclisinin çağrısıyla Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunmasına destek ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Meclisinin Kırım’da sosyo-politik durumu istikrarsızlaştırabilecek kararlar almasını engellemek amacıyla barışçıl bir eylem düzenledi.

26 Şubat 2014’te, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne destek amacıyla yapılan barışçıl mitinge katılanlar, kararlılıkları ve cesaretleriyle, Kırım sakinlerinin çoğunluğunun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılmasına ilişkin herhangi bir fikri kabul etmediğini gösterdi ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Verhovna Rada’sının (Parlamentosunun) Rusya yanlısı kısmının, Moskova’nın beklediği ve Rusya’nın önceden planladığı Kırım’ın ele geçirilmesini haklı çıkarmak için kullanacağı eylemleri kurgulamasına izin vermedi. Kırım’ın sivil toplumu, 26 Şubat 2014’te Rus yanlısı siyasetçilerin Kırım’ı kaosa ve sivil çatışmaya sokmasına izin vermeyerek, Ukrayna’nın kolluk kuvvetleri ve özel organları tarafından ayrılıkçılığa karşı kararlı eylemlerde bulunulmasını bekledi. Devlet yetkilileri ve Ukrayna yönetimi, siyasi güçlerin ve liderlerinin dış saldırı tehdidi karşısında kabul edilemez olan görev ve bakanlıkları paylaşım kavgasından kaynaklanan eylemsizliği, Rus özel servislerinin 2014 yılında 26 Şubat’ı 27 Şubat’a bağlayan gece, yarımadada konuşlanan Rusya Karadeniz Filosu güçlerini kullanarak; Kırım’ın stratejik yapılarını ele geçirmeye yönelik doğrudan eylemlere girişmesine ve aynı zamanda Rusya topraklarından ek birlik aktarmaya başlamasına izin verdi. Altı yıldır devam eden Kırım’ın geçici işgali ve ilhakı girişimi, Rusya Federasyonu tarafından uluslararası hukuk kuralları ve ilkeleri ile Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlalidir.

“RUS İŞGALCİLER, ÖZELLİKLE KIRIM’IN YERLİ HALKI OLAN KIRIM TATARLARINA BASKI UYGULUYOR”

Rusya’nın geçici işgali altında bulunan Kırım’da, cinayet, gasp, insan kaçırma, siyasi güdümlü kovuşturma, ayrımcılık, baskı, yıldırma, şiddet, keyfi gözaltı ve tutuklama, özellikle istenilen ifadeyi almak için yapılan işkence ve kötü muamele, psikiyatri hastanelerine yerleştirme, Kırım’dan Rusya Federasyonu’na zorla gönderilmeler veya sürgün başta olmak üzere Kırım sakinlerine karşı işlenen kitlesel suçlar işleniyor. Ayrıca, ifade özgürlüğü, din veya inanç özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve barışçıl toplantı hakkı da dahil olmak üzere diğer temel özgürlüklere yönelik saldırılar da kaydedilmektedir. Rus işgalciler, özellikle Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarlarına baskı uyguluyor.

Rusya Federasyonu, bir yandan Kırım Tatarlarını Kırım’ın dışına iterek, diğer taraftan da kendi nüfusunun bir kısmını işgal ettiği Kırım’a yerleştirerek Kırım’ın demografik ve etnik yapısını değiştirmeyi amaçlayan politikayı teşvik ediyor ve uyguluyor. Kırım’ın 6 yıldır devam eden geçici işgali, Kırım Tatar halkının ve farklı milletlerden Kırımlıların büyük bir kısmının iradesini kıramadı. Onlar, Rus işgalcilere karşı şiddet içermeyen barışçıl direniş eylemleri düzenleyerek Ukrayna devletine ve kendi topraklarına sadık kalmaya devam ediyorlar. Ayrıca, Rus işgalinden kurtarılan Kırım’ın gelişiminin ve onun statüsünün, Ukrayna devleti içinde Kırım Tatar ulusal-bölgesel özerkliği olarak tanımlanması ile bağlantılı olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Kırım Tatar Milli Kurultayının icra ve temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kırım Tatar halkının en yüksek temsil organı olan Kurultay, Ukrayna’da yerli halk olan Kırım Tatar halkının tek yetkili milli öz yönetim organları olarak kalmaya devam ediyor. Bilinmelidir ki. sadece onlar, geçici işgal altındaki Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna içinde ve dışında Kırım Tatar halkının çıkarlarını temsil etme ve onun adına konuşma hakkına sahiptirler. Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım’ın en kısa zamanda işgalden kurtarılarak Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması amacıyla en yüksek devlet organları ve yönetimi; Ukrayna Cumhurbaşkanı, Ukrayna Verhovna Rada’sı (Parlamentosu), Ukrayna Bakanlar Kurulu, Ukrayna’nın siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşları, uluslararası teşkilatlar, farklı ülkelerdeki siyasi ve ve toplum erbapları ile sürekli etkileşim ve işbirliğinin önemine dayanarak kendi faaliyetlerini yürütüyor. Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü vesilesiyle, Kırım Tatar Milli Meclisi, Ukrayna devletine sadık kalmaya devam eden Kırım Tatar halkına ve geçici işgal altındaki tüm Kırım sakinlerine özel şükran ve desteğini bildiriyor. Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım’ın işgalden kurtarılmasını hızlandırmak amacıyla Ukrayna mevzuatı ve uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü faaliyeti sürdürmeye devam etmeye hazır ve kararlı olduğunu temin ediyor.
Kırım Ukrayna’dır!Yaşasın Ukrayna!”

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum