Prof. Dr. Abdülkadir Donuk hayatını kaybetti

Prof. Dr. Abdülkadir Donuk hayatını kaybetti
26 Ağustos 2022 - 10:27

Prof. Dr. Abdülkadir Donuk hayatını kaybetti. Doğu Türkistan araştırmaları ile tanınan Donuk’un cenaze töreni 25 Ağustos günü öğle namazına müteakip Fatih Camiinden kaldırılacak.

Doğu Türkistan araştırmaları ile bilinen Türk tarihçiliğinin efsane isimlerinden Prof. Dr. Abdülkadir Donuk hastalık nedeniyle vefat etti. Donuk’un cenaze töreni 25 Ağustos günü öğle namazına müteakip Fatih Camiinden kaldırılacak. Donuk, vasiyeti üzerine Cuma günü Adana Sağkaya köyünde toprağa verilecek.

Genel Türk tarihçiliğinin efsane hocalarından Prof. Dr. Abdülkadir Donuk, Doğu Türkistan mücadelesinin samimi destekçisi ve Doğu Türkistan ile ilgili çok sayıda tez çalışması ile Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlılar için önemli isimlerin başında geliyor.

Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde öğretim üyesi ve Dünya Uygur Kurultayı Sözcüsü Prof. Dr. Erkin Emet Prof. Dr. Abdülkadir Donuk2un vefatına ilişkin Kırım Haber Ajansına yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Abdülkadir Donuk, öğrencilik zamanlarından itibaren İsa Yusuf Alptekin gibi Doğu Türkistan mücadelesinde tanınmış isimlerden istifade etmiş, İsa Yusuf Alptekin’in kurduğu Doğu Türkistan Vakfına üye olmuş, Avrupa, Orta Doğu ve Türkiye’de uluslararası toplantılara katılarak Doğu Türkistan’ın Türkiye’de tanınmasına öncülük etmiştir. İlerleyen zamanlarda öğrencilerinden Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Dr. Ömer Kul gibi bu alanda yetişmiş bir çok akademisyene Doğu Türkistan ile ilgili tez hazırlamaları konusunda öncülük etmiştir. Doğu Türkistan ile ilgili yaptığımız bütün toplantı, sempozyum ve konferanslara aktif olarak katılmıştı. Doğu Türkistan mücadelemizin en samimi destekçilerinden biri idi.”

PROF. DR. ABDÜLKADİR DONUK KİMDİR?

Abdülkadir Donuk 1948 yılında Adana’nın Ceyhan ilçesinde dünyaya geldi. Donuk lisans eğitimini 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde tamamladı. Donuk daha sonra Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu’nun yanında doktora çalışmalarına başladı.
1974 yılında asistan, 1978 yılında asistan doktor, 1983’de doçent, 1988’de de profesör olan Donuk, 1980-81’de Amerika’ya giderek Columbia Üniversitesi’nde 6 ay çalıştı.
Donuk, uzun yıllar İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı.

Eserleri:

  1. TÜRLÜK MİCAHİDİ İSA YUSUF ALPTEKİN
  2. İSTİKLAL UĞRUNA CAN VEREN MEHMED EMİN’İN MÜBAREK KANININ AKTIĞI YER: ÇANAKKALE
  3. KAŞGARLI MAHMUTLAR ÖLMEZ
  4. TÜRKLER’DE VATAN SEVGİSİ

Ayyıldız Huri Kaptan
25 Ağustos 2022, 01:11
Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum