Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin kuruluşunun 106. yıl dönümü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin kuruluşunun 106. yıl dönümü
26 Haziran 2024 - 10:35
Bugün Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin kuruluşunun 106. yıl dönümü.
Turkustan.az , 26 Haziran 1918'de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararıyla ilk düzenli askeri birliğin - Ayrı Azerbaycan Kolordusu'nun kurulduğunu hatırlatıyor.
Aynı yılın 28 Mayıs'ında kabul edilen "Bağımsızlık Bildirgesi"nde Azerbaycan'ın kendisini dış müdahalelerden korumak ve iç düşman güçlerini etkisiz hale getirmek için düzenli bir orduya sahip olması ve kendi silahlı kuvvetlerini oluşturması gerektiği belirtildi. 25 bin kişilik bir ordunun oluşturulması görevi hükümet tarafından ortaya atıldı. 1 Ağustos'ta Azerbaycan Savunma Bakanlığı kuruldu ve ilk savunma bakanı olarak Hüsrev bey Sultanov atandı.
Azerbaycan'da ilk askeri geçit töreni 1919 yılında Bakü'de şimdiki Müze Merkezinin bulunduğu bölgede yapıldı. Milli Ordu, Kafkas İslam Ordusu ile birlikte kısa sürede Bakü ve çevre ilçeleri Ermeni-Bolşevik işgalinden kurtarmayı başardı. 1920 yılında Sovyetlerin Azerbaycan'ı işgal etmesinden sonra askeri bakanlık kaldırıldı, ordumuzun 15 generali Bolşevikler tarafından vuruldu.
1991 yılında devlet bağımsızlığının yeniden sağlanmasının ardından Azerbaycan Ordusunun kurulmasına karar verildi. Büyük lider Haydar Aliyev'in 22 Mayıs 1998 tarihli fermanı ile 26 Haziran Silahlı Kuvvetler Günü ilan edildi. 26 Haziran 2011 tarihinde Silahlı Kuvvetler Günü ve bağımsızlığın yeniden kazanılmasının 20. yıl dönümü münasebetiyle Bakü'de Başkomutan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla modern Azerbaycan Ordusunun askeri geçit töreni düzenlendi. Silahlı Kuvvetlerin. Daha sonra askeri geçit töreni 2013 yılında Silahlı Kuvvetler Günü'nün 95. yıldönümüne ithaf edildi. Bir sonraki geçit töreni Ordumuzun 2018 yılındaki 100. kuruluş yıldönümüne ithaf edildi.
Son yıllarda Azerbaycan'da ordunun inşasına büyük miktarda para ayrılmış, Silahlı Kuvvetlerimiz modern silahlarla donatılmıştır.
Azerbaycan Ordusu Nisan 2016'da gücünü kanıtladı. Azerbaycan Ordusu, 2 Nisan'da Ermeni ordusunun provokasyonlarına karşılık hızlı bir karşı saldırı operasyonuyla düşmanı ağır bir yenilgiye uğrattı ve işgal altındaki Fuzuli, Cebrail ve Ağdere bölgelerinde 2 bin hektardan fazla alanı kurtardı. Ayrıca binlerce hektarlık alan tamamen Azerbaycan Ordusunun kontrolü altına girdi. Azerbaycan Ordusu dört gün süren Nisan muharebeleriyle milletimizi sevindirdi.
Başkomutanlığın sürekli denetimi, dikkat ve özeni ve aynı zamanda Milli Savunma Bakanlığı liderliğinin faaliyetleri sonucunda Ordumuzun maruz kaldığı bu operasyonun en büyük sonuçlarından biri; Azerbaycan Ordusu'nun ahlaki ve psikolojik açıdan mücadele ruhu, sosyal, sosyal, teknik donanımı, silah - mühimmatı profesyonellik açısından Ermenistan ordusunun ne kadar ilerisinde olduğunu ortaya koymuş ve düşman bu avantajı tam olarak anlamıştır. Ermeni toplumu bu süreçte kaybettiğini açıkça hissetti.
Azerbaycan Ordusunun bir başka başarısı da Nisan savaşlarından iki yıl sonra, Mayıs 2018'de Gunnut'un zaferiyle elde edildi. Bu başarılı operasyon sonucunda Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nin ve Şarur ilçesinin Gunnut köyünün 11.000 hektardan fazla alanı düşmandan kurtarıldı ve devlet sınırı boyunca elverişli mevziler Azerbaycan Ordusunun kontrolüne girdi. Böylece Ordunun Alahid'deki savunma bölgesinin ön hattının devlet sınırı boyunca elverişli mevzilere ilerletilmesi operasyonu başarıyla sonuçlandı ve hedefe ulaşıldı.
2020 yılı Azerbaycan halkı ve Ordusu için özel bir yıldı. Aynı yılın temmuz ayında Ermeni silahlı kuvvetleri Tovuz istikametinde sabotaj girişiminde bulundu. Bu sırada Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri provokasyon girişimini kararlılıkla engelledi. Düşmana ezici bir darbe indiren ordumuz, 27 Eylül 2020 tarihinde Ermenilerin bir başka provokasyonu üzerine Başkomutan İlham Aliyev'in talimatıyla karşı saldırı operasyonu başlattı. 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı sonucunda yaklaşık 30 yıldır işgal altında olan topraklarımız düşmandan kurtarıldı. Kahraman askerlerimiz, Vatanseverlik Savaşı'nda düşman ordusunu tamamen yok etti. Bu zaferle şehitlerimizin kanı yerde kalmadı, intikamları alındı.
10 Aralık 2020'de Bakü'nün Azadlık Meydanı'nda Zafer Geçidi düzenlendi. Geçit törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Başkomutan İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Geçit töreninde 3.000'den fazla personel ve yeni kabul edilen modern askeri teçhizat, füze ve topçu tesisleri, hava savunma sistemleri, askeri gemiler ve tekneler de dahil olmak üzere 150'ye kadar askeri teçhizat yer aldı.
Geçit töreninde ayrıca Azerbaycan Ordusu'nun Vatanseverlik Savaşı'nda mağlup ettiği düşmandan ele geçirdiği ganimetlerin bir kısmı da sergilendi. Savaşlarda ele geçirilen faydalı ekipmanlar - "KamAZ" arabasının römorkunda "D-30", "Ural" arabasının römorkunda "D-20" topları, römorkta uçaksavar teçhizatları, "SHILKA", " OSA-1T", "KUB" uçaksavar füzesi kompleksleri, piyade savaş araçları (PDM), "T-72" tankları ve kullanılamaz ekipmanlar - zırhlı "UAZ Patriot", "UAZ Hunter" minik, "ZIL-131" ", "Ural", "KamAZ" marka kamyonlar, 122 milimetrelik "Gvozdika" kundağı motorlu topçu teçhizatı, BM-21 "Grad" cihazları, PDM-1 ve PDM-2 ekipmanları, "T-72" tankları net bir şekilde görülüyor. kahraman Azerbaycan Ordusunun düşmana ezici darbeler indirdiğinin teyidi.
12 Nisan 2021'de Bakü'de Askeri Ganimet Parkı açıldı. Bugün bile Vatanseverlik Savaşı sırasında ordumuzun ele geçirdiği düşmanın askeri ganimetleri bu parkta sergileniyor.
19 Eylül 2023 tarihli Azerbaycan Üçlü Deklarasyonu hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde gerçekleştirilen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermenistan silahlı kuvvetlerine ait birliklerin silahsızlandırılması ve topraklarımızdan çekilmesi, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, sivillerin topraklarımıza geri gönderilmesi işgalden kurtarılmasının yanı sıra, inşaat işlerinde görev alan sivil işçilerin ve askeri personelin güvenliğini sağlamak ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısını yeniden tesis etmek amacıyla bölgede terörle mücadele operasyonu başlattı.
Bir günden az süren terörle mücadele operasyonu sonucunda bölgede kalan Ermeni silahlı kuvvetleri tamamen silahsızlandırılarak Azerbaycan topraklarından çıkarıldı, sözde rejimin kalıntıları ise kaldırıldığını duyurdu. Azerbaycan kendi topraklarında bölücülüğe ve "gri bölgeye" son verdi. Böylece Azerbaycan Cumhuriyeti'nin devlet egemenliği tamamen yeniden sağlandı.
15 Ekim 2023 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başkomutan İlham Aliyev, Hankendi şehri, Hocalı şehri, Hocalı ilçesinin Askeran yerleşimi, Hocavend şehri ve Ağdere şehrinde Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Bayrağı'nı göndere çekti. .
Şu anda Şuşa, Fuzuli, Cebrail, Zengilan, Gubadlı, Laçın, Kelbecer, Ağdam, Hankendi, Hocalı, Karabağ'ın her yerinde ve Doğu Zengezur'da Azerbaycan bayrağı dalgalanıyor.
8 Kasım 2023'te Hankendi'de Vatanseverlik Savaşı Zaferi'nin üçüncü yıldönümüne adanan askeri geçit töreni düzenlendi. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başkomutan İlham Aliyev geçit töreninde bir konuşma yaparak şunları söyledi: "Bize bu günü yaşatan muzaffer Silahlı Kuvvetlerimiz, savaş alanında cesaret, kahramanlık ve özveri göstererek düşmanı kovdu. Kadim topraklarımız için bu büyük bir tarihi olaydır."
Tarihi zaferin ardından Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla 8 Kasım Azerbaycan'da Zafer Bayramı olarak kutlanıyor.
Şu anda Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri maddi, teknik donanım ve savaş kabiliyeti açısından Güney Kafkasya'nın en güçlü ordusudur.
Kaynak: turkustan.az (26 Haziran 2024)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum