Pkk sahasında ikinci ABD üssü

ABD, Suriye’nin kuzeydoğusunda PYD’nin kontrolündeki Rümeylan’dan sonra Aynel-Arab’ın güneyinde de hava üssü kurmaya hazırlanıyor

Pkk sahasında ikinci ABD üssü
08 Mart 2016 - 00:20

ABD, Suriye’nin kuzeydoğusunda PYD’nin kontrolündeki Rümeylan’dan sonra Aynel-Arab’ın güneyinde de hava üssü kurmaya hazırlanıyor.

Yeni üs, Ayn el-Arab ve Fırat nehrinin arasında yer alması açısından önem taşıyor. Üs, Türkiye sınırına 21 kilometre mesafede ve 35 hektarlık bir alanda kurulacak.

ABD, Suriye’nin kuzeydoğusunda terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin kontrolündeki Rümeylan’dan sonra Ayn el-Arab’ın (Kobani) güneyinde de hava üssü kuruyor. ABD yeni üssünü Ayn el-Arab’ın Harap İşk köyünde 35 hektarlık bir alanda kuracak. Kaynaklar, PYD yetkililerinin bu alanın sahibiyle aracılık etmesinden sonra üs için hazırlanacağını bildiriyor. Yeni üs, Ayn el-Arab ve Fırat nehrinin arasında yer alması açısından önem taşıyor. Üs, Ayn el-Arab’ın 43 kilometre
güneyi, Fırat nehrinin 27 kilometre doğusu ile Türkiye sınırına 21 kilometre mesafede yer alacak. Üssün, henüz ne amaçla kullanılacağına ilişkin bilgi verilmedi. Terör örgütü IŞİD’e karşı operasyonlarda Türkiye’deki İncirlik Üssü’nden istifade eden ABD, Haseke’nin kuzeydoğusundaki Rümeylan ilçesinde Ekim 2015’te benzer bir üs çalışması başlatmıştı. Rümeylan üssü şimdilik sadece helikopter inişleri için uygun durumda olduğu bildirildi. Rümeylan’da sivil havacılıkta zirai ilaçlama için kullanılan Ebu Hacer pistini genişleten ABD’nin, burayı IŞİD’e karşı düzenlenecek operasyonlarda PYD ile ileri irtibat üssü olarak kullanacağı ileri sürüldü. ABD unsurları, Rümeylan’ın Karaçok ve Zigat köylerinde de eğitim ve lojistik binaları kuruldu. Harap Elcir köyünde ise hava indirme için uygun pistler inşa ediyor. Bölgenin etrafına surlar, girişlere kontrol noktası yapıldı. Kaynaklar, 300 ABD askerinin Irak’tan Suriye’ye girdiğini ve Rümeylan ile Ayn el-Arab’a intikal ettiğini bildirmişti.

Derin iş birliği

Washington Post gazetesi, CIA ve MİT’in Türkiye’nin Suriye sınırı yakınlarında gizli bir koordinasyon merkezi kurduğunu yazdı. Gazetedeki yazıda, Amerikan ve Türk istihbarat servislerinin işbirliğini derinleştirdiği ve CIA ile MİT’in, Suriye sınırı yakınında kurulan gizli merkezde beraber çalıştığı vurgulandı. Kaynaklar, “CIA ve MIT arasındaki işbirliği yabancı savaşçılarla mücadeleyle sınırlı değil” dedi ancak gizli koordinasyon merkezindeki faaliyetlere dair bilgi vermedi.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum