Pancar üretimi ABD'li Cargill için tamamen yok ediliyor!

NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) kotası tamamen kaldırılıyor

Pancar üretimi ABD'li Cargill için tamamen yok ediliyor!
14 Eylül 2016 - 00:02

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ‘Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’ hazırladığını duyururken, taslağa göre göre NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) kotası tamamen kaldırılıyor. Kotanın kaldırılmasıyla birlikte Cargill başta olmak üzere Ülker ve diğer NBŞ firmaları şeker piyasasını tamamen ele geçirecek

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra “darbenin ardında ABD var” diye çok net bir açıklama yapmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise hükümet sözcüsü darbe girişiminin ardında ABD’nin olduğunu düşünmüyoruz açıklaması yaptı. Bugün ise AKP hükümetinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ‘Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’ hazırladığı duyuruldu. Taslağa göre NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) kotası tamamen kaldırılıyor. Bu adımın arkasında ABD’li Cargill firması olduğu ise asla gizlenemiyor. Hükümet sözcüsünün açıklamasının ardından böyle bir adımın atılmasıyla ABD ile ciddi anlaşmalar yapıldığı ve bunun Suriye’deki gelişmelerden bağımsız olamayacağı görülebiliyor.

2002 yılında AKP iktidara geldiği ilk dönemde en önemli icraatı ABD’nin ve dünyanın tarım tekeli olan Cargill firmasının tartışmalı olan ve 18 kez durdurulma, kapatılma kararlarına rağmen 1’inci sınıf tarım arazisinin üzerine fabrikanın inşa edilmesini sağladı. Dönemin ABD Başkanı G. W. Bush Erdoğan’dan Cargill firmasına destek olunmasını rica ettiğini o günkü basın organlarında okumuştuk. ABD emperyalizminin sac ayaklarından biri olan Cargill, halkları adeta açlığa mahkum eden ve ülkelerin gıda egemenliğini ortadan kaldırıp köleleştirmeye çalışan dev bir dünya tekeli.

NBŞ kotaları niçin kalkıyor!

NBŞ kotasının kaldırılmasıyla birlikte Cargill başta olmak üzere Ülker ve diğer NBŞ firmaları şeker piyasasını tamamen ele geçirecek. ABD’de ve Güney Amerika’nın bazı ülkelerinde GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) mısır üretimi yapılıyor. Üretilen mısırlar gemilerle okyanus ötesine taşınarak halklar hem zehirleniyor hem de geleneksel üretimlerine son verilip köleleştiriliyor. Kanun taslağı, Cargill’in de içinde bulunduğu Şeker Kurumu, NÜD, ŞEMAD, Adana Çiftçiler Birliği ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayicileri Derneğinin talepleri doğrultusunda hazırlandığı duyuruldu. AKP iktidarının 14 yıllık icraatları, NBŞ’lere her yıl uygulanan kota arttırımları nedeniyle toplam 407 bin hektar alanda üretim yapılamadı. Pancardan şeker üreten ve kamunun elinde bulunan Şeker fabrikaları özelleştirildi. Bu fabrikaları alanların ise derdi şeker üretmek olmadığı 22 milyon ton pancarın üretilememesinden anlaşılıyor. Bu nedenle 75 bin tarım işçisi işsiz kaldı.

Pankobirlik üreticiye ihanet ediyor!

Şeker pancarı üretmekten uzaklaşılıyor. Bunun nedeni ise Şeker kurumunun yapısına bakınca anlaşılabilir. Pankobirlik yaptığı açıklamalarda artan NBŞ kotalarına karşı olduğunu ifade ediyor. Peki durum gerçekten böyle mi? Şeker kurulunda kendi temsilcileri de yer almaktayken Cargill’in bu başarısında Pankobirlik’in katkısı gizlenemez. Pankobirlik, üreticisine ihanet içindedir. Kurduğu enerji dairesi ile gerçekleştirdiği termik santral inşası ve enerji üretiminde büyüyeceğiz söylemleri ihanetin açık belgeleridir. Konya, pancar üretiminin en çok yapıldığı bölgedir. Konya’daki gelişmeler tarım yerine enerji üretiminin ikame edildiğini bizlere gösteriyor. Enerji üretimi amaçlı organize sanayi bölgesinin ve güneş tarlaları projelerinin varlığı gelecekte neler yaşanacağının açık göstergeleridir. Yeraltı suları ve bölgedeki göl ve göletler enerji şirketlerine ve su şirketlerine tahsis edilme süreci yaşanırken pancar üreticisinin temel ihtiyacı olan suların el değiştirmesine seyirci kalan Pankobirlik’te üyelerinin değil sermaye sahiplerinin borazanının öttüğünü yaşanan süreçlerde görmek mümk

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum