Özbekistan'da Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi

Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in ev sahipliğinde Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi 11 Kasım 2022 tarihinde Özbekistan’ın tarihi kenti Semerkant’ta gerçekleşecek. Zirvenin teması “Türk Medeniyeti için Yeni Çağ: Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru” olarak belirlendi.

Özbekistan'da Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi
09 Kasım 2022 - 17:48 - Güncelleme: 09 Kasım 2022 - 17:51

Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları 11 Kasım’da Özbekistan’ın kadim kenti Semerkant’ta başlayacak. Bağımsız Türk Devlet Başkanlarının bir araya geleceği zirveye Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulı Berdimuhammedov, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ve Türk Devletler Teşkilatı Genel Sekreteri Bağdat Amrayev katılacak.

ÖNEMLİ KARARLAR ALINACAK

Zirvenin teması, “Türk Medeniyeti için Yeni Çağ: Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru” olarak belirlendi. Liderlerin bir dizi önemli konuda kararlar alacağı ve ekonomi alanındaki TDT projelerinin çeşitli anlaşmalarının yapılacağı ve teşkilatın yoğun gündeminin tartışılması için üst düzey bir platform oluşturacağı belirtildi.

Örgüt için bir başka önemli kilometre taşını oluşturacak olan Zirvede, Liderler Üye ve Gözlemci Devletler arasında çeşitli alanlarda çok taraflı işbirliğinin kilit konularını detaylandırarak ele alıyor. Bölgedeki çeşitli siyasi ve ekonomik gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacağı bildiriliyor.

Zirve sonunda, Örgütün Dönem Başkanlığı Türkiye’den Özbekistan’a geçecek ve Devlet Başkanları, TDT Sekreteryası’ndaki yönetici atamalarını da içeren bir dizi kararla birlikte Semerkant Deklarasyonu’nu imzalayacağı bildirildi.
https://www.turkkon.org/tr/haberler/basin-duyurusu-turk-devletleri-teskilati-tdt-zirvesi-ozbekistanin-semerkant-kentinde-duzenlenecektir_2674

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum