NATO Rusya ile savaşa hazır: Türkiye Üçüncü Dünya Savaşı'nı engelliyor

Musavat gazetesinde Elchin KHALIDBAYLI tarafından yayınlanan makalede Türkiye'nin 3. Dünya savaşını engellediği değerlendirmesi yapıldı.

NATO Rusya ile savaşa hazır: Türkiye Üçüncü Dünya Savaşı'nı engelliyor
29 Nisan 2022 - 13:40

Elchin KHALIDBAYLI

NATO Rusya ile savaşa hazır: Türkiye Üçüncü Dünya Savaşı'nı engelliyor


 

NATO'nun son olağanüstü toplantısında yaşananlarla ilgili yeni iddialar, Ukrayna'daki savaşın uzaması halinde bir noktada Üçüncü Dünya Savaşı'na dönüşebileceğini gösteriyor; Rusya'nın şu anda pek umut verici görünmeyen böylesi bir küresel savaşa ne kadar hazır olduğu tartışılabilir.

 
Ukrayna'daki savaş, Rusya'da birçok değişikliğe yol açtı. Kremlin'in artık uluslararası politikada savaştan önceki kadar etkisi yok. Şu anda Kremlin hızla dünyadan izole ediliyor ve Rusya sınırlarına itiliyor. Bu da yakın gelecekte Rusya'nın daha zor günler geçireceğini gösteren çok önemli bir faktör.
Aslında Kremlin'in Rusya'nın uluslararası konumunu güçlendirmek için Ukrayna'da savaşa girmeye karar verdiğini belirtmek gerekir. Böylece Kremlin, Ukrayna'nın NATO üyeliğini ve bu ülkede yabancı askeri üsler kurma olasılığını engellemeyi amaçlıyordu. Aynı zamanda Rusya'nın güvenliği için hem ABD'den hem de NATO'dan yazılı garanti talep etti.
Tabii ki, Amerika Birleşik Devletleri ve NATO, Rusya'nın güvenliği için herhangi bir yazılı garanti vermeyi kesin olarak reddetmiştir. Ukrayna'nın NATO üyeliği ve ülkede yabancı askeri üsler konuşlandırma olasılığı arka plana itildi. Ancak, bu olasılığın yakın gelecekte tekrar olmayacağının garantisi yoktur. Özellikle, Rusya Ukrayna'daki savaşı kaybederse ve yaptırımlarla ciddi şekilde zayıflarsa, resmi Kiev NATO üyeliğine yönelik yeni ve kararlı bir adım atabilir.
e7a9aa157b562a8a4aed20f4c72213ae.jpg (110 KB)
Ukrayna'daki savaş bu şekilde gelişirse, Kremlin'in dünyadaki konumu o kadar önemli olmayacaktır. Rusya'nın geleneksel ulusal çıkarları ve güvenlik hedefleri dikkate alınmayacaktır. Sonuç olarak, Kremlin mevcut durumla uzlaşmak zorunda kalabilir.
Aslında son dönemde yaşananlar olayların bu yönde geliştiğini gösteriyor. Sadece iki ay önce Kremlin, Ukrayna'nın Rusya ile sınır komşusu olan NATO üyeliğine sert tepki gösterdi. Artık NATO'nun "ayak sesleri" Rusya'nın kuzeybatı sınırlarında daha net duyuluyor. Her halükarda, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma kararı Rusya için Ukrayna savaşında olduğundan daha ağır ve daha stratejik.
Mesele şu ki, tarihsel olarak Rusya'ya düşman olan Finlandiya parlamentosu, ülkenin NATO'ya katılma kararını resmen onayladı. İsveç ve Finlandiya, Baltık ülkelerinden sonra NATO'ya katılırsa, Rusya kuşatmasında önemli bir aşama sona ermiş olacaktır. Yani bu durumda Rusya'nın batı sınırlarının tamamı kuzeyden güneye NATO askeri üsleriyle çevrili olacak. NATO savaş gemileri Karadeniz'de kalacaksa, Rusya'nın geleceğini tahmin etmek zor değil.
Görünüşe göre Kremlin, NATO'yu Rusya sınırlarından mümkün olduğunca uzak tutmak amacıyla Ukrayna'ya karşı bir savaş başlattı. Ancak sonuçta NATO'nun Rusya sınırları çevresinde konuşlandırılması daha kolay hale geldi. Çünkü Rusya'nın askeri saldırganlığı Avrupa ülkelerini güvenilir bir "güvenlik şemsiyesi" aramaya zorladı. Ve bu durumda NATO'nun "güvenlik şemsiyesine" sığınmaktan başka çare yok.
59ccd203f93033ad15819b1dd60c3a15.jpg (332 KB) 
Aslında Kremlin'in Ukrayna'da savaşı başlatarak her yönden düzeltilmesi çok zor olan büyük hatalar yaptığı açıktır. Bu savaş, Rusya'yı yalnızca ABD'nin ve Batı'nın askeri-politik, mali ve ekonomik açık hedefi haline getirmedi. Ayrıca NATO'nun genişlemesi ve güçlenmesi için uygun koşullar yaratmıştır. Başka bir deyişle, Kremlin'in Ukrayna'ya savaş açarak Rusya'nın stratejik çıkarlarına karşı bir savaş yürüttüğü düşünülebilir.
İlginç bir şekilde, Rusya'nın NATO'nun yeni genişleme ve güçlendirme sürecine direnme yeteneği neredeyse yok denecek kadar azdır. Zira bu askeri-politik ittifakla doğrudan karşı karşıya gelinmesi durumunda NATO destekli Ukrayna ile savaşı kaybeden Rusya'nın durumunu tahmin etmek mümkün. Bu nedenle Kremlin, Rusya'nın kuzey sınırları çevresinde yalnızca nükleer savaş başlıkları da dahil olmak üzere stratejik saldırı silahları konuşlandıracağını ilan etmekten memnundur.
Ancak Kremlin'in açıklamaları artık eskisi kadar etkili değil ve ABD ve Batı artık endişeli değil. Bazı haberlere göre Batılı siyasi çevreler, Rusya ile olası bir savaşın strateji ve taktikleri üzerinde şimdiden çalışmaya başladı. Polonyalı yetkililer Rusya ile savaşa hazır olduklarını söylediler. Ve resmi Varşova'nın bu kadar rahat olmasının iyi nedenleri var.
Mesele şu ki, bazı Batılı kaynaklar, Ukrayna'nın NATO'nun son özel toplantısında Rusya'ya savaş açma kararının son anda iptal edildiğini iddia ediyor. Bu raporlara göre, karar NATO üyelerinin çoğunluğu tarafından kazanıldı. Ancak NATO'nun en önemli üyelerinden birinin veto yetkisi kullanması büyük bir savaşı engelledi. Veto yetkisine sahip devletin Türkiye olduğuna dair ipuçları var.
de6a68ca87a2ba89d05b31fdff0bd31a.jpg (162 KB) 
Ayrıca, resmi Ankara'nın da dolaylı olarak Rusya'ya karşı büyük bir savaşa izin vermeyeceğini ilan ederek bu ipuçlarını haklı çıkardığını belirtmek gerekir. Böylece Savunma Bakanı H. Akar, ülkesinin III.
Aslında Türk Savunma Bakanı'nın bu açıklaması, Kremlin'e yönelik örtülü bir mesajdır. Büyük olasılıkla Ankara, Ukrayna'daki savaşın uzaması ve Kremlin'in barış görüşmelerini başlatmaması durumunda Rusya'ya yönelik tehlikeyi açıklamaya çalışıyor. Ve Kremlin'in elindeki son faktörün - nükleer tehdidin bile - Rusya'yı bu tehditten koruması pek olası değil.
Zira İngiltere Başbakanı Boris Johnson geçtiğimiz günlerde Rusya'nın artık hiçbir devleti tehdit edemeyeceğini vurguladı. Kremlin'in nükleer silahlara el koyması durumunda Rusya'nın da aynı askeri tepkiyle karşı karşıya kalacağını belirterek, "Bizim de nükleer silahlarımız var" dedi. Rusya bu silahı kullanırsa, Büyük Britanya kesinlikle ve derhal misilleme yapacaktır. Ve müttefikleriyle istişare etmeye gerek kalmayacak."
Görünüşe göre, Batılı ülkeler artık Rusya'nın nükleer tehditlerine fazla ilgi göstermiyor. Bu nedenle, Ukrayna'daki savaş uzarsa, bir aşamada 3. Dünya Savaşı'na dönüşme olasılığı vardır. Rusya'nın böyle bir küresel savaşa hazır olup olmadığı şu anda ancak tartışılabilir.
Elchin KHALIDBAYLI,
Siyasi Uzman,
Yeni Müsavat Medya Grubu
Kaynak:https://www.musavat.com/news/nato-rusiya-ile-savasa-hazirdir-turkiye-iii-dunya-muharibesini-engelleyir_885915.html
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum