MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ KUVA-YI MİLLÎYECİ PARTİ PEHLİVAN

Manisa’da; kültür, edebiyat, sanat ve tarihin konuşulduğu, gündeme getirildiği istikrarlı bir zemin olma hüviyetini devam ettiren “Manisa Kültür Gönüllüleri”nun düzenli olarak gerçekleştirdiği “Kültür Sohbetleri” devam ediyor.

MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ KUVA-YI MİLLÎYECİ PARTİ PEHLİVAN
29 Şubat 2020 - 21:57 - Güncelleme: 29 Şubat 2020 - 22:21

MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ

KUVA-YI MİLLÎYECİ PARTİ PEHLİVAN

 

            Manisa’da; kültür, edebiyat, sanat ve tarihin konuşulduğu, gündeme getirildiği istikrarlı bir zemin olma hüviyetini devam ettiren “Manisa Kültür Gönüllüleri”nun düzenli olarak gerçekleştirdiği “Kültür Sohbetleri” devam ediyor.

29 Şubat 2020 Cumartesi günü, Manisa Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü toplantı salonunda saat 14.00’da yapılan sohbetin konusu, İstiklâl Savaşı kahramanlarımızdan “Kuva-yı Millîyeci Parti Pehlivan”, konuşmacı da bu konuda yüksek lisans eğitimi yapan eğitimci-yazar Bünyamin As oldu.

Manisa Gönüllüleri Platformu Kültür Sohbetleri yöneticisi Naci Yengin sohbet başında, Suriye’nin İdlip şehrinde şehit olan kahraman askerlerimize rahmet, gazilerimize şifa ailelerine sabır, yüce milletimize de baş sağlığı diledi.

Naci Yengin, Parti Pehlivan hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra, sohbete katılan Parti Pehlivan’ın torunlarını temsilen Prof. Dr. Vedat Pazarlıoğlu’na ve Mehmet Baskak’a söz verdi. Parti Pehlivan’ın torunları Pazarlıoğlu ve Baskak, dedelerinin tanıtılmasından, gündeme getirilmesinden ve konuşulmasından mutluluk duyduklarını, gururlandıklarını ifade ettiler.

Sohbet konuğu eğitimci-yazar Bünyamin As; Parti Pehlivan olarak bilinen Kuva-yı Millîye kahramanının gerçek adının Mehmet Baskak olduğunu, 1872 yılında Selanik’te dünyaya geldiğini, sırtı zor yere gelen ve her müsabakaya katılan bir güreşçi olduğundan kendisine “Parti Pehlivan” lâkabının verildiğini söyledi.

Bünyamin As, Balkan Savaşı’nda bulunan, Kut-ül Amare’de savaşan Parti Pehlivan’ın, 1913 senesinde Manisa’ya geldiğini, İstiklâl Savaşı’nda emrindeki 500 kişilik müfrezeyle Manisa, Akhisar, Gördes, Demirci, Kula, Adala ve Balıkesir çevresinde Yunan işgaline karşı Kuva-yı Millîye’nin yanında büyük mücadele veren çok mühim bir şahsiyet olduğunu ifade etti. As, Parti Pehlivan’ın katıldığı mücadele ve çarpıştığı cephelerden de ayrıntılar verdi.

Soru-cevap bölümünün ardından söz alan İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, İstiklâl Savaşı’mızın Kuva-yı Millîye kahramanlarından Parti Pehlivan’ın tanıtılmasından, torunlarının bu güzel sohbete icabet etmesinden son derece memnun, mutlu ve bahtiyar olduğunu ifade ederek; Naci Yengin, Bünyamin As ve katılımcılara teşekkür etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, günün anısına sohbet konuğu Bünyamin As ve Parti Pehlivan’ın torununa hediyelerini takdim etti.

Haber için Yazar Hüseyin Tunçay Beyefendiye teşekkür ederiz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum