KREMLİN SÖZCÜSÜ PESKOV: KARABAĞ'DA TÜRK ASKERİ OLMAYACAK

KREMLİN SÖZCÜSÜ PESKOV: KARABAĞ'DA TÜRK ASKERİ OLMAYACAK
11 Kasım 2020 - 14:39

Azerbaycan’ın Ermenistan işgalindeki Dağlık Karabağ ve etrafındaki 7 bölgenin kurtarılması için başlattığı operasyon; Bakü, İrevan (Erivan) ve Moskova’nın anlaşmasıyla son buldu. Anlaşma metninde yer almamasına rağmen, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ulusa seslenişinde, Türk askerinin de ateşkes sürecinde görev alacağını açıkladı. Ancak Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dimitri Peskov, bir soru üzerine, Türk askerlerinin Karabağ’da konuşlandırılmayacağını söyledi.

Karabağ’da savaşı sonlandıran anlaşma, kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Önceki gece yarısı yapılan anlaşmaya ilişkin Türkiye’de en çok merak edilen konu, Karabağ bölgesinde Türk askerlerinin konuşlanacak olmasıydı. Anlaşma sonrasında ulusa seslenen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in, Türk askerlerinin de görev alacağını iki kere vurgularken, bu konunun anlaşma metninde açıkça yer almaması dikkat çekti. Aliyev’in açıklamalarının ardından konu bugün öğle saatlerinde anlaşmanın diğer muhatabı Rusya’nın Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitriy Peskov’a soruldu. Kremlin Sözcüsü’nün yanıtı olumsuz oldu. Ona göre Türk askerinin Karabağ’da konuşlanması söz konusu değil.

Azerbaycan-Ermenistan-Rusya anlaşmasının Türkçe tam metni için buraya tıklayın.

PESKOV: TÜRK ASKERİ ANLAŞMADA YOK

Rus propaganda medyası RIA Novosti’nin haberine göre, Peskov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı anlaşmanın resmi metninde, Dağlık Karabağ’da Türk askerlerinin konuşlandırılmasına dair bir konuşma bulunmadığını söyledi.

“İfade metninde bununla ilgili bir ifade yok. Bununla ilgili bir anlaşma yok. Türk askerlerinin konuşlandırılması konusunda mutabık kalınmadı. Azerbaycan topraklarında bir izleme merkezinin kurulmasına dair bir görüşme oldu ve ayrı bir anlaşmaya konu oldu. Bu Karabağ değil”

Dimitri Peskov, Kremlin Sözcüsü

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile Dağlık Karabağ’daki savaşı bitirecek anlaşmayı imzaladığını duyurmasının ardından dikkatler Azerbaycan ve Rusya’dan gelecek açıklamalara verilmişti. Gece yarısı telekonferans yoluyla Aliyev ve Putin tarafından açıklama yapılmış ve anlaşmanın maddeleri duyurulmuştu. Bakü’de sevinç kutlamaları yaşanırken, Erivan’da ise olaylar çıkmıştı.


Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

qha.com.tr

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum