Kırım Hanlığının tarihine dair en önemli kaynaklardan biri okuyucuyla buluştu

Kırım Hanlığının tarihine dair en önemli kaynaklardan biri okuyucuyla buluştu
27 Aralık 2020 - 16:28

Kırım Hanlığı tarihine ilişkin en önemli kaynaklardan biri olan, Seyyid Mehmed Rıza’nın 18. yüzyılda kaleme aldığı “Es-Sebü’s-Seyyâr fî Ahbâr-ı Mülûki’t-Tatar” adlı eser basıldı. Dr. Yavuz Söylemez’in hazırladığı çalışma, Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı.

Daha önce “Es-Sebü’s-Seyyâr fî Ahbâr-ı Mülûki’t-Tatar’ın Deşt-i Kıpçak Tarihindeki Yeri Ve Ehemmiyeti” başlığıyla Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi’nde bir makale kaleme alan Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serkan Acar, çalışmanın haberini sosyal medya üzerinden duyurdu.

Doç. Dr. Acar eserle ilgili olarak, “Kırım Hanlığı tarihinin en mühim kaynağı nihayet basıldı. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından çok bekleyeni vardı. Bu eserin dünyada toplam 8 nüshası mevcut: 4’ü İstanbul’da, 3’ü St. Petersburg’da, 1 tanesi de Kahire’de. Tamamı karşılaştırıldı, edisyon kritiği yapıldı. Dr. Yavuz Söylemez 10 yıldan fazla zaman harcadı bu esere ama ömürlük oldu. Kendisini tebrik ediyorum. 2014 yılında sırf zikredilen nüshaları görmek için St. Petersburg’a gitmiştik. Eserin dili Osmanlı Türkçesi ama öyle böyle değil, inanılmaz ağdalı, adeta şiir gibi. Anlamak için yoğun çaba sarf etmek gerek. Ayrıca Türk Tarih Kurumu’na yakışan bir kitap oldu. Hikayesi uzun, hayırlı uğurlu olsun.” açıklamasında bulundu.

Kırım Haber Ajansı - QHA
https://qha.com.tr


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum