Kırgızistan-Tacikistan çatışmasında acı bilanço: 16 ölü, 165 yaralı

Kırgızistan-Tacikistan çatışmasında acı bilanço: 16 ölü, 165 yaralı
30 Nisan 2021 - 13:35

Kırgızistan ve Tacikistan arasında stratejik Fergana Vadisi üzerindeki sınır gerginliği çatışmaya dönüştü. Olaylar, sınır tartışmasının merkezindeki Golovnaya Barajı’nda Tacikistan’ın kamera sistemi kurmak istemesi ve su kaynağında hak iddia etmesiyle alevlendi. Güvenlik güçlerinin karşı karşıya geldiği bölgede, yoğun çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda, resmi açıklamalara göre, 16 kişi hayatını kaybetti, 165 kişi yaralandı. Dün başlayan diplomatik süreçle beraber, taraflar arasında ateşkes sağlandı.

Kırgızistan ordusu ve Tacikistan ordusu arasında Batken bölgesinde çatışma çıktı. Kırgızistan ve Tacikistan’ın stratejik Fergana Vadisi bölgesindeki sınıra askeri sevkiyat yaptığı öğrenildi. Batken’e bağlı Köktaş Köyü’ndeki su girişine Tacikistan’ın faaliyet yürütmesinin ardından iki ülke halkı arasında arbedeye yol açan durum sonradan iki ülke ordusunu karşı karşıya getirdi. Olaylarda 16 kişi yaşamını yitirdi.

ÇATIŞMALARDA 16 KİŞİ ÖLDÜ, 165 KİŞİ YARALANDI

İki ülkeyi karşı karşıya getiren sebebinin sınırdaki Golovnaya Barajı olduğu bildirilirken; çatışmalarda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Çatışmalar, Kırgızistan’ın Batken şehrinin Köktaş Köyü’nde meydana geldi. İki ülkenin güvenlik güçlerinin karşı karşıya geldiği çatışmalarda, 16 kişinin öldüğü öğrenildi. Ölenlerin 13’ünün Kırgız vatandaşı olduğu kaydedildi. Ayrıca, Kırgız tarafında 134 yaralı bulunuyor.

ATEŞKES KARARI ALINDI: RUSYA VE ÇİN’İN MÜDAHİL OLACAK

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev’in Tacikistanlı mevkidaşı Sirojiddin Muhriddin ile sınırdaki çatışma konusunu görüştüğü belirtildi. Görüşmeler sonucunda taraflar yerel saatle 20.00’den itibaren ateşkes uygulanması ve askeri güçlerin sınırdan bulundukları yerlere geri çekilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Öte yandan, komşu Özbekistan tarafından da bir açıklama gelerek, müzakere vurgusu yapıldı. Özbekistan yönetimi, müzakereler için yardıma hazır olduğunu teyit etti.

Bölgedeki su kaynağının paylaşılması konusunda yaşanan gerginlik sonrası yerel saatle 20.00’de ateşkes ilan edildi. Ateşkes konusunda, Rusya ve Çin tarafının duruma müdahale olacağı bilgisi alındı.

Kırgızistan-Tacikistan sınırında taş atma kavgası çatışmaya dönüştü: 6 ölü, 115 yaralı

KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI CAPAROV’DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Öte yandan,  Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Kırgızistan’ın tüm sakinlerini, her şeyden önce siyasi güçleri ve medyayı sakin olmaya, provokasyonlara boyun eğmemeye, düşmanlığı ve anlaşmazlığı kışkırtmamaya çağırıyorum” dedi.

Ayrıca, bölgedeki 800’e yakın Kırgız vatandaşının güvenli bölgeye tahliye edildiği öğrenildi.

SOVYETLER BİRLİĞİNİN KANLI MİRASI

Orta Asya’da sınır problemlerinin kökeninde Rus Sovyet emperyalizminin kanlı mirası yatıyor. Sovyetler Birliği tarafından, Orta Asya’da suni bir şekilde çizilen ve bölgedeki sömürgeci böl yönet politikasına hizmet eden sınır hatları büyük bir problem teşkil ediyor. Bölgede etrafı tamamen yabancı ülke toprakları ile kuşatılmış enklavlar bulunuyor. Örneğin Özbekistan’a ait ufak bir toprak parçası Kırgızistan sınırları içerisinde bir adacık olarak yer alıyor ve ülke ile direk bir bağlantısı bulunmuyor. Bu adacıklar bölge ülkeleri arasında kanlı çatışmalara varan krizlere yol açıyor.

Kırgızistan toprakları içerisinde bulunan Tacik ve Özbek enklavları, dönem dönem ciddi gerilimlere sahne oldu. Bu enklavlar Sovyetler Birliği döneminde, Orta Asya’nın en verimli bölgesi Fergana vadisi üzerinden bölgedeki toplulukları birbirine düşman etme amacıyla Sovyet Rus emperyalizmi tarafından oluşturulmuştu. Bağımsızlık yıllarından beri bu tartışmalı sınırları düzeltmeye çalışan bölge ülkeleri henüz nihai bir sonuca ulaşamadılar.

Kırım Haber Ajansı - QHA

Ömer Cihad Kaya
30 Nisan 2021, 11:55

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum