Kırgızistan Tacikistan arasındaki çatışmalar

BM OHCHR, Kırgız Cumhuriyeti'nin sınırdaki çatışmanın barışçıl çözümüne yönelik çabalarını memnuniyetle karşıladı ve durumu izleyeceklerine dair güvence verdi.

Kırgızistan Tacikistan arasındaki çatışmalar
06 Mayıs 2021 - 10:39 - Güncelleme: 06 Mayıs 2021 - 11:51

Bişkek, 06.05.21. / Kabar /. Kırgız Cumhuriyeti BM Daimi Temsilcisi Daniyar Mukashev ve Cenevre'deki diğer uluslararası kuruluşlar, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı basın servisine göre, toplantı sırasında Mukashev, BM Yüksek Komiserine Kırgız-Tacik sınırındaki silahlı çatışma ve Kırgız Cumhuriyeti sınır bölgelerindeki mevcut durum hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Mukashev, çatışma sonucunda 2'si çocuk (5 ve 12 yaş) olmak üzere ezici çoğunluğu sivil 36 Kırgız Cumhuriyeti vatandaşının öldüğünü ve 160 kişinin yaralandığını söyledi. Yaklaşık 30 bin kişi ikamet ettikleri yerleri terk etmeye zorlandı; konut binaları, eğitim kurumlarının binaları, ülkenin altyapı tesisleri tahrip edildi.

Daimi temsilci aynı zamanda Kırgız tarafının sınır sorunlarının askeri yollarla çözümünü hiçbir zaman savunmadığını ve her zaman anlaşmazlıkların barışçıl çözümüne öncelik verdiğini vurguladı.

Buna karşılık, Yüksek Komiser Bachelet, Kırgızistan'ın sivil nüfusu içindeki mağdurlara karşı samimi sempatisini ifade etti. BMMYK'nin Kırgız-Tacik sınırındaki durumu en başından beri yakından takip ettiğini bildirdi.

Bu bağlamda Bachelet, Kırgız hükümetinin çatışmayı barışçıl bir şekilde çözme ve çatışmanın daha da tırmanmasını önleme çabalarını ve eylemlerini memnuniyetle karşıladı ve ayrıca Kırgız tarafına OHCHR'nin iki devletin sınırındaki durumu yakından izleyeceğine dair güvence verdi.

Kaynak:http://www.kabar.kg/news/v-uvkpch-oon-poprivetstvovali-usiliia-kr-po-mirnomu-uregulirovaniiu-konflikta-na-granitce-i-zaverili-chto-budut-otslezhivat/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum