Kırgızistan, cumhurbaşkanlığı hükumet sistemine geçti

Kırgızistan, cumhurbaşkanlığı hükumet sistemine geçti
05 Mayıs 2021 - 16:25

Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, parlamenter sistemden, cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören yeni anayasayı onayladı. Böylece Kırgızistan, 2010 yılından bu yana uygulanan parlamenter sistemden vazgeçerek Cumhurbaşkanlığı sistemine sistemine geçti.

Kırgızistan, ülkedeki parlamenter hükumet sisteminin, devlet başkanlığı sistemine geçmesini öngören yeni anayasa taslağını oylamak ve yerel meclis üyelerini belirlemek için 11 Nisan 2021 tarihinde sandık başına gitti. Kırgız halkının yüzde 79,18’i ülkedeki referandumda “Cumhurbaşkanlığı sistemi”ne geçilmesine destek oyu verdi. Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden bugün yapılan açıklamaya göre, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, referandumla kabul edilen yeni anayasanın yürürlüğe girmesini öngören kanunu yürütme, yargı ve yasama organların temsilcilerinin katıldığı törende imzaladı. Yeni anayasanın yürürlüğe girmesiyle Kırgızistan 2010’dan bu yana uygulanan parlamenter sistemden vazgeçerek Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş yaptı.

İlgili haber: Kırgızistan’da halk sandık başında

KIRGIZİSTAN’DA HALK KURULTAYI OLUŞTURULACAK

Ülkede yeni sistem ile birlikte bakanların, üst düzey kamu görevlilerinin ve valilerin cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Ayrıca tavsiye niteliğinde kararlar alacak “Halk Kurultayı” adlı yeni bir kuruluş oluşturulacak.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ayyıldız Huri Kaptan
05 Mayıs 2021, 15:09​​​​​​​

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum