Kemal Karpat: İki bavulda tarihimiz saklı

Geçtiğimiz hafta ABD’de vefat eden dünyaca ünlü tarihçimiz Kemal Karpat,

Kemal Karpat: İki bavulda tarihimiz saklı
25 Şubat 2019 - 10:13

Geçtiğimiz hafta ABD’de vefat eden dünyaca ünlü tarihçimiz Kemal Karpat, çocukluk yıllarından tanıdığı İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kurucularından İbrahim Temo’nun yurt dışına çıkan diğer arkadaşlarıyla Türkiye üzerine yaptıkları yazışmalarının yer aldığı iki bavul mektubu İstanbul’a getiremediği için üzgün olduğunu bir yazısında dile getiriyor. Temo’nun oğlunun vefat etmeden önce bu mektupları Arnavutluk Sefareti’ne bıraktığını hatırlatan Karpat Türk yetkililerden bu mektuplara sahip çıkılmasını istemişti.

 

eçtiğimiz hafta 96 yaşında vefat eden ünlü tarihçimiz Kemal Karpat yarın düzenlenen devlet töreniyle öğlen namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Fatih Camii haziresinde defnedilecek. Fatih Camii haziresinde bundan yaklaşık üç yıl önce vefat eden kendi gibi tarihçi ve aynı zamanda yakın dostu Halil İnalcık de yatıyor. Ülkemizin ve dünyanın önde gelen iki tarihçisinin dostluğu 1958 yılına yani bundan 60 yıl öncesine dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın akademisyenler onuruna verdiği bir resepsiyonda başlıyor. Karpat geçtiğimiz yıllarda Timaş Yayınları arasında çıkan Bir Ömrün İnsanları - Türkiye’den ve Dünyadan Portreler kitabında bu tanışmayı ayrıntılı şekilde anlatıyor.

RENKLİ BİR ÖMÜR

Kitap sadece iki büyük tarihçinin dostluklarıyla sınırlı değil. 96 yıllık ömre birbirinden renkli simalarla hatıralar sığmış. Kimler yok ki… Babasının cenaze namazını kılan Dorbucalı Türkler’in lideri Başmüftü Ethem Kurtmolla , yine okul yıllarından tanıdığı İbrahim Temo ve oğlu Naim Temo, İstanbul’a geldikten sonra Gagavuz Türkleri üzerine çalışması için teşvik eden Hamdullah Suphi Tanrıöver, Ortadoğu ve Osmanlı tarihi çalışan Bernard Lewis, ABD’de tanıştığı ünlü iş adamı ve Acık Toplum Vakfı’nın kurucusu George Soros, kendisini beyaz Saray’a davet eden ABD Başkanı Jimmy Carter ve daha nice isimler, anılar, tanıklıklar...

Dobruca’da doğan Karpat’ın çocukluğundan okumak için geldiği İstanbul Hukuk Fakültesi’ne oradan ABD’ye uzanan uzun bir yolculuktan geriye edebiyattan, iş dünyasına, siyasetten akademi dünyasına pek çok isimle yolu kesişmiş. Karpat’ın anlatımıyla önce Romanya sınırlarına kadar uzanıyoruz.

Ayşe Olgun,  

Kaynak:https://www.yenisafak.com/hayat/iki-bavulda-tarihimiz-sakli-3448102

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum