Kazakistan ve Özbekistan'dan Türk Dünyasına örnek dostluk

Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kasım Tokayev Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile telefonla görüştü. Her iki ülkenin de sınır bölgelerindeki sellerin sonuçlarını ortadan kaldırmaya odaklanan, ortak çabalar üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.

Kazakistan ve Özbekistan'dan Türk Dünyasına örnek dostluk
18 Mayıs 2020 - 17:56 - Güncelleme: 18 Mayıs 2020 - 17:59

Kazakistan ve Özbekistan, Türkistan bölgesindeki sınır bölgelerini etkileyen, Özbekistan’ın Sardoba rezervuarı barajının kısmi çöküşünden sonra, sel hasarını gidermek için birlikte çalışıyorlar. 1 Mayıs günü yaşanan Sardona faciasında tarım arazileri sular altında kalmış ve 70 bin kişi tahliye edilmişti. Tokayev, kardeş ve dost, komşu Özbek halkına yardım etmeye hazır olduklarını ifade etti.

Şevket Mirziyoyev ise ”Biz, kardeş Kazak halkıyla kadim zamanlardan beri aynı nehirden su içmiş, hısım dünür olmuş, et ve tırnak gibi yan yana yaşamışızdır. İyi günde mutluluğumuzu paylaştığımız gibi, zor dönemlerde de her zaman omuz omuza durmuş ve birbirimizi desteklemişizdir.” sözleriyle kardeşlik bağına vurgu yaptı.

Taraflar ayrıca, KOVID-19 virüsüyle mücadelede iki ülkenin etkili ve sistematik çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getirerek, çalışmaların sonucunda salgının yayılmasının önlendiğini vurguladı. Özellikle tarım, otomotiv sanayi, hafif sanayi ve diğer alanlarda ihracat potansiyelini artırmak için ortak üretim yerleri açılması konusunda mutabık kalındı.

10 Mayıs Pazar günü, Kazak Başbakan Askar Mamin ve Özbek Başbakan Abdulla Aripov, Maktaaral bölgesindeki yakın zamanda su basmış bölgeleri ve Zhanazholsky bölgesindeki Nurlyzhol, Orgebas ve Firdousi köylerini ziyaret etmişti. Bu bağlamda, Askar Mamin, sel felaketinin ardından mağdur olan ailelere yeni veya yenilenmiş evlerin temin edileceğini, ayrıca, maddi olarak yardımcı olmak için 100.000 tenge (240 ABD doları) değerinde bir ödeme sağlanacağını aktardı.

Bölgede her iki ülkeden uzmanların katkısıyla evler, okullar ve sağlık merkezleri inşa edilecek. Mamin, oluşturulacak bir komisyon aracılığıyla yapılacak olan hasar tespit çalışmalarının ardından ulaşım, sosyal altyapı ve konut restorasyonlarına başlanacağını belirtti. ”Hükümet, halka gerekli tüm yardımı sağlayacak.” dedi.

Kaynak: (http://www.akorda.kz/kz/events/international_community/phone_calls/memleket-basshysy-kasym-zhomart-tokaev-ozbekstan-prezidenti-shavkat-mirzieevpen-telefon-arkyly-soilesti, 17/05/2020)

(https://astanatimes.com/2020/05/kazakhstan-and-uzbekistan-unitedly-deal-with-flood-consequences-after-major-dam-collapse-in-region/, 17/05/2020)

https://asasmedya.info/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum