Kanuni Dönemine Ait Yeni Belgeler Bulundu

Azerbaycan’ın Millî Bilimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü arşivinde Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait belge bulundu.

Kanuni Dönemine Ait Yeni Belgeler Bulundu
30 Ocak 2020 - 12:31 - Güncelleme: 30 Ocak 2020 - 13:33

14 Ocak tarihinde Azerbaycan’ın Millî Bilimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü arşivinde Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait belge bulundu.

Kanuni’nin tuğrasını bulunduran, divani hatla Osmanlı Türkçesiyle yazılan belge, Anadolu ve Rumeli’de bazı kişilere Sultan Süleyman tarafından toprak verilmesi konusunu içermektedir. Siyah, altın ve mavi mürekkeplerle yazılan mülknamenin tarihi 1566 yılı olarak belirtilmiştir. Eni 30, uzunluğu 80 cm’lik belgenin sonunda dönemin vezirleri Pertev Paşa ve Ferhat Paşa ile kazaskerler Ahmet Efendi ve Hüseyin Efendi’nin imzalarını bulunmaktadır.

El Yazmaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Paşa Kerimov’un verdiği bilgilere göre belgenin arşive ne zaman ve nasıl geldiği belli değildir. Paşa Kerimov, Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait benzer belgelerin Türkiye arşivlerinde bulunduğunu ve Azerbaycan arşivinde de böyle belgenin bulunmasından mutlu olduklarını ifade etti. Kerimiov, belgenin Osmanlı mülk hukuku tarihinin araştırılması açısından büyük önem taşıdığını ve restore edileceğini belirtti.

Kaynak: http://twesco.org/wp-content/uploads/2020/01/TW_158_t%C3%BCr.pdf

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum