Kafkasya'daki barış süreci yerini savaşa bırakıyor

Kafkasya'daki barış süreci yerini savaşa bırakıyor: Bakü'nün Erivan ve Kremlin'den zorlu talebi var

Kafkasya'daki barış süreci yerini savaşa bırakıyor
08 Temmuz 2023 - 10:33

Resmi Erivan, Ermeni ordusunun kalıntılarını Hankendi ve çevre bölgeden uzaklaştırmalı, aksi takdirde Azerbaycan ordusu terörle mücadele operasyonlarına başlamak zorunda kalacak ve bu sürecin sonuna kadar barış görüşmelerini ertelemek zorunda kalacak.. Üçlü anlaşmaları ağır şekilde ihlal eden Rusya bu tür konulara zaten tepki göstermiştir, madem bunu ifade etme hakkını çoktan kaybetmiştir, bu süreçleri dışarıdan gözlemlesin, aksi takdirde Azerbaycan'ın iç işlerine karışır ve ilişkiler zedelenir...

Güney Kafkasya'da Ermeni ayrılıkçılığı ve terörizmi şimdiden sonun başlangıcı aşamasına girmiştir. Yani Araik Arutyunyan ve liderliğindeki silahlı Ermeni terör çeteleri çok uzakta değil. Son olaylar ve jeopolitik süreçlerin gelişim yönleri, sıranın Ermeni terörizmine geldiğini gösteriyor. Ve yakında Ermeni teröristlerin silahsızlanmaktan başka çıkış yolu kalmayacak.
Mesele şu ki, resmi Bakü şimdiden tutarlı ve ilkeli kararlar alarak silahlı Ermeni terör gruplarının "nefes alma alanını" kapatmaya başladı. Azerbaycan'ın Laçin yolu üzerinde bir kontrol noktası oluşturması bu yönde atılmış çok önemli bir adım sayılabilir. Çünkü artık resmi Erivan, Azerbaycan'ın Hankendi ve çevre bölgesinde kalan Ermeni ordusunun kalıntılarının dönüşünü gerçekleştiremiyor. Ve yakında Ermenistan'da asker ailelerinin bu konudaki protestoları kaçınılmaz olacaktır.
Aynı zamanda, resmi Erivan artık Karabağ'daki Ermeni ordusunun kalıntılarına silah ve diğer erzak sağlama fırsatından mahrum kaldı. Üstelik resmi Bakü, Rus barış güçlerinin ve Devrim Muhafızları'nın faaliyetlerini kontrol edebildiğinden, Ermenistan'ın "gizli seçenekleri" çoktan yenilgiye uğratıldı. Ve şimdi Ermeni ordusunun yok edilmesiyle ilgili olarak resmi Erivan için sadece iki seçenek kaldı.
0b1b433a-7caf-4ea1-ba9d-50db4d8a598c.jpg (251 KB)
İlk, daha ılımlı seçenek, resmi Bakü tarafından Ermenistan'ın siyasi liderliğine çoktan teklif edildi. Böylece Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Erivan'dan Ermeni ordusunun kalıntılarının Azerbaycan topraklarından derhal çekilmesini resmen talep etti. Yetkili, resmi Erivan'ın Karabağ dahil Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanımasına rağmen, Ermenistan ordusunun bölgeden henüz tamamen çekilmediğini vurguladı. Ve bu kabul edilemez.
Görünüşe göre resmi Bakü, Ermeni ordusunun kalıntılarının Azerbaycan topraklarından çıkarılmasında ısrar ediyor. Bu, resmi Erivan bu talebi yerine getirene kadar Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşması imzalamanın mümkün olmayacağı anlamına geliyor. Ve Başbakan Nikol Paşinyan'ın Azerbaycan topraklarında Ermeni ordusu birliklerinin varlığını reddetmesi bu gerçeği değiştiremez.
Mesele şu ki, resmi Erivan yalanlara alışkın. Resmi Erivan'ın o dönemde verilen sözleri daha sonra reddetmesi özel bir gelenektir. Ancak, modern dünyanın teknolojik yetenekleri artık Ermenistan'ın ana "düşmanı". Çünkü Ermeni yalanları ve uydurmaları eskisi gibi çalışmıyor. Her halükarda, Amerika Birleşik Devletleri ve Batı da dahil olmak üzere dünya devleri, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde Ermeni ordusunun kalıntılarının olduğunu kesin olarak biliyorlar. Ve bu bağlamda, resmi Erivan'ın reddi hiçbir şeyi değiştirmiyor.
Öte yandan, Başbakan Nikol Paşinyan inkar etse de Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan, Azerbaycan topraklarında Ermeni ordusunun kalıntılarının varlığını resmen kabul etti. Geçen yıl ağustos ayında Ermeni basınına yaptığı açıklamada, Eylül ayında Ermeni ordusundan geriye kalanların Azerbaycan topraklarından çekileceğini söylemişti. Ve bu konuda zaten prensipte bir anlaşma olduğunu söyledi.
00910f44-60a0-460f-b4f0-0a08613795df.jpg (260 KB)
Ancak resmi Erivan bu anlaşmayı yerine getirmedi. Üstelik şimdi Başbakan Nikol Paşinyan, Azerbaycan topraklarında Ermeni ordusunun kalıntıları olmadığını iddia ediyor. Bununla, aslında, resmi Erivan, Ermeni ordusunun tahribatını reddetti. Başka bir deyişle, o Ermeni ordusu birlikleri artık yasa dışı silahlı terör gruplarına dönüşmüştür.
Elbette böyle bir durumda resmi Bakü'nün Azerbaycan topraklarındaki yasa dışı silahlı Ermeni terör gruplarını etkisiz hale getirmek için somut adımlar atması gerekecektir. Zira resmi İrevan'ın kendisine sunulan ılımlı seçeneği kabul etmek istemediği anlaşılmaktadır. Bu durumda ikinci seçeneği seçiyor - silahlı Ermeni terör gruplarının Azerbaycan ordusu tarafından infaz edilmesi.
Resmi Bakü'nün yakın gelecekte bir terörle mücadele operasyonu düzenlemesinin kaçınılmaz olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü başka bir ülkenin - Ermenistan'ın ordusunun yanı sıra yasadışı silahlı Ermeni terör gruplarının Azerbaycan topraklarında bulunması kabul edilemez. Ve dünyadaki hiçbir normal ülke böyle bir gerçekle yüzleşemez.
Rusya'nın bu konudaki tutumuna gelince, Kremlin bu tür konularda yorum yapma hakkını çoktan kaybetmiş durumda. Ermenistan ordusunun kalıntıları resmi Erivan ile birlikte hala Azerbaycan topraklarında kaldığı için Kremlin de suçludur ve bu konuda doğrudan siyasi sorumluluk taşımaktadır. Her halükarda, Rus barış güçlerinin Hankendi'nde ve Azerbaycan'ın çevre bölgesinde üçlü anlaşmalarla geçici olarak konuşlandırılmasından sonra Ermeni ordusunun kalıntılarının Karabağ'dan çekilmesini sağlayan Kremlin'di.
3c6010dfe7ce369616e4cb2caf60a546.jpg (422 KB)
Artık Kremlin bu işi ya kendi başına ve maksimum hızda yapmalı. Ya da Azerbaycan ordusunun bunu nasıl yaptığını dışarıdan gözlemlesin. Aksi halde her halükarda Kremlin'in süreçlere müdahale etmeye kalkışması Azerbaycan'ın iç işlerine karışmak anlamına gelecektir. Bu da Azerbaycan-Rusya ilişkilerinin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilir. Ve bunun mevcut durumda karlı olabileceğini Kremlin ile tartışmak saflık olur.
Görünüşe göre Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecinin gelişiminde bir sonraki aşama başlamak üzere. İlk aşamada resmi Erivan, Karabağ dahil Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanımaya zorlandı.
İkinci aşamada, Paşinyan hükümeti resmi Bakü'nün ısrarlı taleplerini yerine getirmeli ve Ermeni ordusunun kalıntılarını Azerbaycan topraklarından çıkarmalıdır. Aksi takdirde Azerbaycan ordusu terörle mücadele operasyonlarına başlamak zorunda kalacak ve bu süreç tamamlanana kadar barış görüşmelerini ertelemek zorunda kalacak.
Elchin KHALIDBEYLI,
Siyaset uzmanı,
"Yeni Musavat" Medya Grubu


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum