Kafkaslarda oynanan oyun - Sohrab İsmayıl

Kafkaslarda oynanan oyun - Sohrab İsmayıl
21 Mayıs 2021 - 15:14

Sohrab İsmayıl Bursa Uludağ Üniversitesi doktora öğrencisi

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi dün resmen İsrail-Filistin çatışmasında Filistini haklı gördüklerini açıkladı. İsrail-Filistin çatışmasını alevlendirenlerin amaçlarından biri, Türkiyenin Ortadoğu'daki konumunu zayıflatmak yolu ile Güney Kafkasya’ya dikkat ayırmasını, dolayı yolla Zengezur koridorunun açılmasını ve dolayısıyla Çin'e yeni bir ticaret yolunun açılmasını engellemektir.

Söz konusu durum ne Çin'in ne de Rusya'nın ulusal çıkarlarına uygun değil. Çünkü sonuçta Rusya da yeni ticaret yollarına, Çin ve Rusya birlikte Batı karşısında daha fazla rekabet gücüne ve manevra kabiliyetine sahip olacaklardır.

Tüm bu gelişmelerden yola çıkarak bir sonraki aşamada Zengezur koridorunun açılmasını engellemek isteyen ABD, Fransa ve Kanada'nın birliğine karşı yakın gelecekte Çin, Türkiye, Pakistan, Azerbaycan ve Rusya ittifakının kurulmasının mümkün olduğunu söyleyebiliriz. İsrail-Filistin çatışmasını yeniden alevlendirme fırsatını değerlendiren Ermenistan, Batı'nın da desteğiyle her düzeyde süreci provoke ederek Zengezur koridorunun açılmasını engellemek niyyetini gerçekleştirmek istemektedir.

Ama Ermenistan istediğini elde edemeyecek. Fransa ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri içindeki sorunlar Ermenistan'ın istediği desteği almasını engelleyecektir. Dışarıdan çok görünmese bile ABD ülke içinde çok ciddi sorunlar yaşamaktadır. Ülkede vatandaşların silahlanma oranının çok fazla olması, sosyal sorunlar ve bunalımlar yaşayan vatandaşlar arasında her gün insan kayıpları ile sonuçlanan küçük çaplı silahlı çatışmaların yaşanması, son olarak 11 Mayıs tarihinde 124 emekli general ve amiralin Joe Biden'a gönderdiği uyarı mektubu ve Trump'ın bu bağlamda Haziran ayında kitlesel mitinglere başlayacağı haberi sorunların boyutunun çok ciddi seviyede olduğunun somut göstergeleridir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan İngiltere, daha 2017’de Trump’ın Kudüsü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına karşı Türkiye ve Yemen tarafından hazırlanan ve BM Genel Kurulu’na sunulan Kudüs'te diplomatik misyon kurmaktan kaçınma kararı lehine oy veren 128 ülkeden biriydi. İngiltere'nin devam eden İsrail-Filistin çatışmasında sadece taraflara ateşkes çağrısı yapan bir açıklama ile yetinmesi bir diğer daimi üye olan Çin ile Filistin konusunda tutumlarının birbirine yakın olduğunu göstermektedir.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması, BREXIT ülkeleri ve Türkiye ile yakınlaşması ve diğer meselelerde sergilediyi yaklaşımlar, onun önümüzdeki aylarda Zengezur koridoru konusunda Çin, Türkiye, Pakistan, Azerbaycan ve Rusya'nın ittifakına katılma ihtimalini arttırıyor. Yaşadığımız güncel olaylar, güç merkezlerinin yavaş yavaş Batı'dan Doğu'ya doğru yerini değiştirmekte olduğunu göstermektedir.

Bu sürecinin başlangıç noktası İkinci Karabağ Savaşı idi, zirve noktası ise Avrupa ile Asya arasındaki en kısa geçiş noktası olan Zengezur koridorunun (40 km) açılması olacaktır. İçinden geçtiğimiz bu sancılı süreçten güclü çıkmamız için Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan olarak çok dikkatli olmalı, her alanda karşılıklı ilişkileri genişletmeli ve derinleştirmeli, bizi ayırmaya çalışanların oyunlarına inanmamalı ve Türk Konseyi’nin bölgesel örgütten uluslararası örgüte dönüşmesi için daha fazla çaba harcamalıyız.

ASASMEDYA - Haberler

https://asasmedya.info

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum