İSTİFA EDEN KOSOVA CUMHURBAŞKANI THAÇİ, LAHEY'DE GÖZALTINA ALINDI

İSTİFA EDEN KOSOVA CUMHURBAŞKANI THAÇİ, LAHEY'DE GÖZALTINA ALINDI
06 Kasım 2020 - 17:30

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi (Hashim Thaçi), Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi’nin hakkındaki iddianameyi kabul etmesinin ardından görevinden istifa etti. Thaçi, istifasının hemen ardından Hollanda’nın Lahey kentine getirilerek gözaltına alındı.

Hollanda’nın Lahey kentindeki Kosova Özel Savcılığı, eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi’nin görevinden istifa etmesinin ardından dün Lahey’e getirilerek gözaltına alındığını duyurdu.

TUTUKEVİNE YERLEŞTİRİLDİLER

Kosova Özel Savcılığından dün yapılan açıklamada, aralarında istifa eden Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi’nin de bulunduğu eski Meclis Başkanı Kadri Veseli, Kurtuluş Ordusunun (UÇK) eski komutanlarından Recep Selimi ve eski Kosova Meclis Başkanı ve Kosova UÇK eski sözcüsü Yakup Krasniçi gibi üst düzey yetkililerin Lahey’deki tutukevine yerleştirildikleri bildirildi.

İDDİANAME KABUL EDİLDİ

Lahey’deki özel savcılık, Thaçi ve eski Meclis Başkanı Veseli hakkında Kosova’daki savaşta (1998-1999) “insanlığa karşı suç” ve “savaş suçu” işledikleri gerekçesiyle 24 Haziran’da iddianame hazırlamış ve yetkili özel mahkemeye sunmuştu. İddianamede adı geçen kişilerin, 100 kişinin ölümünden sorumlu oldukları öne sürülürken şüphelilerin cinayet, sürgün ve işkence gibi savaş suçlarıyla da itham edildikleri kaydedilmişti.

İSTİFA ETTİ, GÖZALTINA ALINDI

Thaçi, Lahey’deki Kosova Özel Savcılığının hazırladığı savaş suçları iddianamesinin mahkeme tarafından kabul edilmesi üzerine dün görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. Krasniçi, Kosova Özel Savcılığı, AB Kosova Misyonu (EULEX) ve Kosova Polisi iş birliğinde düzenlenen operasyonda 4 Kasım 2020’de gözaltına alınmıştı.

Diğer yandan, Lahey’deki Kosova Özel Savcılığı UÇK’nin eski komutanlarından Recep Selimi hakkında da iddianame hazırlandığını açıklamıştı.

Mahkemenin 26 Ekim’de yaptığı ön oturumda, eski Kosova Cumhurbaşkanı Taçi ile Veseli, Selimi ve Krasniki hakkındaki iddianame kabul edildi. Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığı için savaşan UÇK’nın lideri olan Haşim Taçi, 1998 – 1999 yılları arasındaki çatışmalarda savaş ve insanlığa karşı suç işlemekle itham ediliyor. Bağımsızlığını 2008’de ilan eden Kosova’nın ilk cumhurbaşkanı olan Taçi ile tutuklanan UÇK yöneticileri hakında

Lahey’deki mahkeme tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında Taçi’nin de bulunduğu sanıklarla ilgili olarak suçlamalara yer verildi.

KOSOVA ÖZEL SAVCI ODALARI

Kosova Özel Odaları ve Özel Savcılığı olarak da anılan özel mahkeme ve bünyesindeki özel savcılık, 2011’de kuruldu.

1998-2000 yıllarında bölgede işlendiği öne sürülen savaş suçlarını araştırmak ve yargılamak amacıyla oluşturulan bu yargı organı, uluslararası hakim ve savcılardan oluşuyor.
Hollanda’nın Lahey kentindeki özel savcılık, 2019’un başından beri onlarca eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) mensubunu ifade vermek üzere davet etmişti.

Mahkeme, 2019’da “şüpheli” sıfatıyla ifade vermeye Kosova’nın eski başbakanlarından Ramush Haradinaj’ı da çağırmış, Haradinaj bunun ardından görevinden istifa etmişti.
Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Özel Mahkeme tarafından iddianamesinin teyit edilmesi ardından 5 Kasım’da Cumhurbaşkanı görevinden istifa ettiğini söyledi.
Bir basın toplantısında Thaçi, son iddianamelerin teyit edilmesi için gerek destek gerek protesto şeklinde insanların toplanmamalarını istedi.

Thaçi, “Bu zamanda gösterdiğiniz dayanışma ve destek için teşekkür etmeme izin buyurun. Sakinliğinizi korumanıza ve destek ya da protesto motifli herhangi bir toplanmadan kaçınmanıza çağrı yapıyor ve rica ediyorum.” dedi.
Thaçi, aynı zamanda siyasetçilerden Cumhurbaşkanı görevinin boş kalması ardından ihtiyatlı olmalarını ve ülkedeki kurumsal krizin derinleşmemesini istedi.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum