İSTANBUL AŞIĞI UKRAYNALI RESSAMIN ESERLERİNİN YER ALDIĞI SERGİ İSTİKLAL'DE AÇILDI

İSTANBUL AŞIĞI UKRAYNALI RESSAMIN ESERLERİNİN YER ALDIĞI SERGİ İSTİKLAL'DE AÇILDI
11 Şubat 2020 - 18:51

İstanbul İstiklal Caddesinde açılan yeni sergi alanı Meşher’de, bundan tam 100 yıl önce İstanbul’da yaşamış ünlü Ukraynalı ressam Oleksiy Gritçenko’nun eserlerinin yer aldığı sergi açılışı gerçekleşti. Sergi, 10 Mayıs 2020’ye kadar davetlilerini bekliyor olacak.

İstanbul’a olan tutkusuyla bilinen Gritçenko’nun tablo ve notlarının yer aldığı “İstanbul Yılları” adı verilen sergi davetlilerini bir çok sürprizle karşılıyor. Meşher’deki yeni yılın ilk sergisi olma özelliği taşıyan “İstanbul Yılları”, Ukraynalı sanatçı Gritçenko’nun 1919-1921 yılları arasında yaşamış olduğu İstanbul’da gördüğü insan manzaraları ve bir çok eseri içinde barındırıyor.

UKRAYNALI RESSAM, İSTANBUL’DA KALDIĞI SÜREDE TÜRK RESSAMLARLA DOSTLUKLAR KURMUŞTU
Gritçenko’nun 150’den fazla eseri ile almış olduğu notlar ve günlüğünün gün yüzüne çıkarıldığı sergide, sanatçının kendine has üslubuyla çizilmiş olan ünlü “Namaz Kılan Hamal”, “Namaz Vakti” ve “Fesli Dört Adam” gibi eserleri de bulunuyor.

Gritçenko, İstanbul’da kaldığı süre boyunca, Türk ressamlar İbrahim Çallı, Namık İsmail ve Feyhaman Duran gibi isimlerle de yakın dostluklar kurmuştu. Hatta bu isimleri sanatıyla da etkisi altında bırakan Ukraynalı sanatçı Gritçenko, aşık olduğu İstanbul’daki hatıralarını sonradan yerleştiği Fransa’da “İstanbul’da İki Yıl” ismiyle de kitaplaştırdı.

UKRAYNALI RESSAMIN HATIRATI, ATATÜRK’ÜN ÖZEL KOLEKSİYONUNDA YER ALIYOR
İstanbul Yılları sergisinde, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün özel kitap koleksiyonunda yer alan, sanatçının 1930 yılında yayımladığı hatıratı da sergilenmekte. Sergi için Anıtkabir’den getirilen eser, arşiv belgeleri bölümünde meraklılarını bekliyor. Sergide, Oleksiy Gritçenko’nun hatıratının bir kopyası da yer alırken, danışmanlardan Ayşenur Güler, bu eserin Türkçe’ye çevrilerek Yapı Kredi Yayınları tarafından literatüre kazandırılacağını belirtti.

İSTANBUL YILLARI SERGİSİNDE 7 FARKLI ÜLKEDEN ESERLER VAR
Ukraynalı ünlü ressam Aleksiy Gritçenko’nun “İstanbul Yılları” sergisinin; küratörlüğünü Ebru Esra Satıcı ve Şeyda Çetin üstlendi. Serginin, araştırma kısmında ise Vita Susak ve Ayşenur Güler’in danışmanlığına başvuruldu. Tarihi ve sanatsal anlamda niteliği yüksek olan eserler, 7 farklı ülkeden toplandı. Sergide, Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi ve Ömer Koç Özel Koleksiyonu’ndan da pek çok eser mevcut.


UKRAYNALI RESSAM OLEKSİY GRİTÇENKO KİMDİR?
Oleksiy Gritçenko (Alexis Gritchenko), 1883 yılında Ukrayna’nın Krolevets bölgesinde doğdu. Sanatla ilgilenmeden önce filoloji ve biyoloji eğitimi aldı. Resim sanatına olan ilgisi, 1911 yılında Paris’i ziyareti sırasında Kübist resimle tanışmasıyla başladı. 1914’teki İtalya seyahatinde ise erken dönem İtalyan Rönesans sanatçıların Bizans Ortodoks sanatını miras alışlarından etkilendi. Bizans resim sanatını modern resme uyarlamaya çalışarak teorik kitaplar kaleme aldı. 1919 Kasım ayında, gemiyle Kırım’ın Akyar (Sivastopol) şehri üzerinden yola çıkarak İstanbul’a geldi. Bu şehre duyduğu tutkuyu günlüğünün her sayfasında yansıttı. İki yıl kaldığı İstanbul’da bir çok sanat eserine imza atmış ve bu şehre aşık olmuştu.

Gritçenko, 1921’de Paris’e yerleşti, 1924’ten sonra Güney Fransa’da yaşamaya başladı. İngiltere, İspanya, Portekiz ve İskandinav ülkelerine seyahatler yaptı. Sanatsal mirasına sahip çıkmak adına 1958 yılında New York’ta “Alexis Gritchenko Foundation kuruldu. Gritçenko, 1977 yılında Fransa’nın Vence şehrinde hayata gözlerini yumdu. 2006 yılında koleksiyon, Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi’ne devretti.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/guncel/istanbul-asigi-ukraynali-ressamin-eserlerinin-yer-aldigi-sergi-istiklal-de-acildi/156995/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum