İrem Uzun yazdı: Çağdaşlık

Genç yazarlarımızdan İrem Uzun "Atatürk ve Çağdaşlık" üzerine yazdı

İrem Uzun yazdı: Çağdaşlık
03 Mart 2019 - 12:34 - Güncelleme: 03 Mart 2019 - 12:44

ÇAĞDAŞLAŞTIRAMADIKLARIMIZDAN MISINIZ?

Yoksa sizde çağdaşlaşmayı tamamı ile batının zihniyetini benimsemek ve onların düşünce sömürgesine girmek sananlardan mısınız?

Eğer cevabınız evet ise bu metni lütfen bilgi edinmek amacı ile okuyunuz! Bu metin tamamen bilgi vermek amacı ile düzenlenmiş olup hiçbir siyasi görüşe yer verilmemiş tamamen milli duygular ile hareket edilmiştir.

Öncelikle belirtmek isterim ki çağdaşlık ve batıcılık aynı şeyler değillerdir.

Çağdaşlık bir milletin gerek siyaset gerek ekonomi gerekse de sanayi gibi bazı toplumsal konuları batıcılığa hiçbir şekilde değinilmeden kendi ülkesince ve kendi ülkesi adına kalkınmayı hedeflemesidir. Kısacası bir liderin ülkesini ne kadar çok sevdiğini kanıtlayacak en büyük kalkışma ve değişimde denebilir. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bu konudaki derin hüsranını ve çabasını birçok sözünde açıkça belirtmiştir.

Örn: ‘’Artık duramayız, kesinlikle ileri gideceğiz. Geriye ise hiç gidemeyiz. Çünkü ileri gitmeye mecburuz. Millet açıkça bilmelidir. Medeniyet öyle kuvvetli bir ateştir ki, ona ilgisiz kalanları yakar ve yok eder. İçinde bulunduğumuz medeniyet ailesinde layık olduğumuz yeri alacağız, onu koruyacağız ve ilan edeceğiz. Refah, mutluluk ve insanlık bundadır.’’

Bu sözlerinde Atamızın medeniyet kuramı ile ilgili tavrını net bir şekilde ortaya koyduğuna tanıklık etmekteyiz. Ülkenin ait olduğu uygarlık seviyesine ulaşabilmesi için elinden geleni ardına koymayan Atamız bize daha yaşanabilir bir ülke bırakmak için daima çaba göstermiştir.

Bizler Atamızın şerefli evlatları olarak bize bıraktığı en büyük emaneti ‘’Cumhuriyet’’ başta olmak üzere medeniyet-çağdaşlık-uygarlık üçlüsünüde büyük bir titizlik ile kıvanç duyarak korumalı ve sahip çıkmalıyız.

Batıcılık ile çağdaşlığın birbirine karıştırılıp dolaylı yollardan veyahutta doğrudan çarpıtılmaya çalışılması Atamızın çağdaşlaşma yolunda verdiği emekleri hiçe saymaktan başka bir şey değildir. Son olarak Atamızın çağdaşlığın batıcılık ile karıştırılmaması için söylediği sözler ise bu ayrımı kanıtlar niteliktedir. İşte Atamızın o sözleri:

‘’Avrupa`nın bütün ilerlemesine, yükselmesine ve medenileşmesine karşılık Türkiye tam tersine gerilemiş ve düşüş vadisine yuvarlana durmuştur. Artık vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa`dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa`nın emellerine göre yapmak,bütün dersleri Avrupa`dan almak gibi bir takım zihniyetler belirdi. Halbuki; Hangi istiklal vardır ki Ecnebilerin nasihatleriyle, Ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? Tarih,böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir!’’

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum