İran Batı Azerbaycan aşıklar derneği

Mehdi Dehkan yazdı: İran Batı Azerbaycan aşıklar derneği bu sene onbirinci kuruluş yıl dönümünü kutlayacaktır

İran Batı Azerbaycan aşıklar derneği
23 Temmuz 2021 - 11:58
İran Batı Azerbaycan aşıklar derneği bu sene onbirinci kuruluş yıl dönümünü kutluyacaktır

Mehdi Dehkan

Aşık müziği, İran'da farklı mühitler bulunan, dünya çapında Türkçe konuşan ulusların temel özelliklerinden biridir.Bunlar arasında, bu sanatın uzmanlarına ve profesörlerine göre Urmiye'deki Aşık mühiti, en özgün ve en eski Aşık mühittir. Dünyada bu güne kadar özgünlüğünü korumuştur.

Urmiye mühitinin,eski Aşık sanatçılarıdan kalan 54 havası (urmudan Gelen Sesler'in albümünde derlenmiştir) olan bir mühittir . Aşık Derneği'nin 2010 yılında değerli müzisiye ve santçı daryuş alizade nin yönetimiyle Batı Azerbaycan islami Sanatlar Merkezinde kurulmuş ülkenin ilk resmi merkezidir ve bu derneğin 130 ,a yakın üyeleri düğünlerde, kahvehanelerde ve bazen resmi idari törenlerde kendi sanatlarından icra ediyorlar.

Urmiye'nin aşk müziği, İran'ın sevgiyi seven türk halkının yıllarca süren mücadele ve rekabetten sonra, ülkenin 165 numaralı somut olmayan kültürel mirası listesine ulusal olarak tescil edildi.
Aşıkların solosu, otoritelerin ritmik olmayan doğası, 14 Masum adı verilen 14 perdeli yedi telli çalgı (kupuz) ile birlikte sunulan müziğin sözlü doğası Urmiye aşık mühitinin temel özellikleridir ve bu özellikler urmiye mühitini İran'da ve dünyada benzersiz kılmayı başarmıştır.

Bu mühit tasavvuf ve destan kavramlarının doğal şekline ulaşır ve bu toprakların geçmiş insanlarının saf geleneklerinin örf ve adetleriyle dolu sosyal kavramlar tatlı hikayeler ve şiirler şeklinde basit ama etkili anlamlarla sunar.

Urmiye mühitleri birçoğu tarihçilik eksikliği ve bu alandaki araştırma eksikliği nedeniyle unutulan Dollu Mostafa, Balovlu Miskin, Farhad Salimi, Aziz Muradhani, Qırmıze Baş Ali, Derviş Vahabzadeh ve daha onlarcası bu sanatın parlak yıldızları arasında yer alıyor.

Dariyuş Alizadeh iran batı azerbaycan aşık derneğinin yönetim başkanın fikrice aşık sanatı sadece irandaki türkler için değil tüm dünya türkleri için en kutsal sanattır.
azerbaycan aşıklar mühitindeki aşıklar hep tasavvuf ve irfanın tarihdeki önderleri olarak tanınıyor ve aşıkların okuduğu şiirler ahli beyt (as) ve peygamber efendimizin hayatı ve yaşamıyla ilgili şiirlerdir ve hatta bölgedeki hırıstyan ve asori aşıklar bile hep islami şiirleri kopuzla halk için seslendirmişlerdir.ayrıca bu müziğin doğalıkla kardeş olduğunu bile söyleye biliriz.okunan her bir hava dinleyicinin dağ ormana ve doğallığın en güzel yerlerine götürebilir.

Batı Azerbaycan aşık derneğinin her hafta pazartesi iran urumiye şehrinin sefiyudin urmevi tiyatro salonunda ücretsiz olarak sahne konserleri yapıyor ve onbir senedir bu konserler gelen halk için aşıklar tarafından ücretsiz olarak yapılıyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum