Erdoğan, Türkiye-Kırgızistan diplomatik ilişkilerinin 30. yılında Caparov'u tebrik etti

Erdoğan, Türkiye-Kırgızistan diplomatik ilişkilerinin 30. yılında Caparov'u tebrik etti
25 Aralık 2021 - 13:04

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yıl dönümünü tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye-Kırgızistan ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel konular değerlendirildi.

TÜRKİYE-KIRGIZİSTAN İLİŞKİLERİNİN 30. YIL DÖNÜMÜ

İletişim Başkanlığı, Kırgızistan ile Türkiye diplomatik ilişkilerinin 30. yıl dönümü kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Caparov’un görüştüğünü dile getirdi. Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan görüşmede, Kırgız Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmakla her daim iftihar edeceklerini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen 30 yılda diplomatik ilişkilerin, ortak tarih, kültür ve kardeşlik temelinde geliştiğini ifade etti. Öte yandan, yıl dönümü vesilesiyle liderlerden ortak açıklama yapıldığı belirtildi.

Ortak açıklamadan satır başları şöyle:

Parlamentolar arası faaliyetler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Kırgız Cumhuriyeti Jogorku Keneşi arasındaki düzenli karşılıklı ziyaretler, Türk-Kırgız ilişkilerinin giderek daha önemli hale gelen tamamlayıcı unsurları olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti ve Kırgız Cumhuriyeti, günümüzde bölgede önemli bir istikrar unsuru haline gelen askeri-teknik ve güvenlik alanlarında iş birliğini aktif bir şekilde sürdürmektedir. Türkiye Cumhuriyeti ve Kırgız Cumhuriyeti, COVID-19 salgınıyla mücadelede ve salgının vatandaşların, ticari ve ulaştırma faaliyetlerinin üzerindeki olumsuz etkisini azaltmada örnek bir dayanışma sergilemişlerdir. Bu konudaki yakın iş birliğini ve dayanışmalarını derinleştirmeyi sürdüreceklerdir…

İki ülke, bu musibetle etkili bir şekilde mücadelenin, ancak konuyu siyasallaştırmadan ve çifte standarttan uzak bir şekilde birlikte hareket edildiğinde ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları ile BM Küresel Terörle Mücadele Stratejisi hükümlerine de kesin ve tereddütsüz bir şekilde uyulduğunda mümkün olacağına inanmaktadır. Çok sayıda uluslararası kuruluşta aktif üyeler olan Türkiye Cumhuriyeti ve Kırgız Cumhuriyeti, düzenli istişareler ve Türk dünyası içinde iş birliği ve dayanışmanın derinleştirilmesini, üye devletler arasındaki siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve beşeri bağların daha da geliştirilmesini amaçlayan ortak faaliyetler yoluyla, Türk Devletleri Teşkilatı içinde de yeni girişimlerin teşvik edilmesi için iş birliği yapmaktadır. Türkiye ve Kırgızistan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın rolünün ve etkinliğinin daha da arttırılması amacıyla birlikte çalışmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti ve Kırgız Cumhuriyeti, her iki devletin sürdürülebilir kalkınmasını, istikrarını ve refahını geliştirmek amacıyla ikili stratejik iş birliğinin yanı sıra çok taraflı platformlardaki diyalog ve iş birliğini daha da güçlendirme iradelerini teyit etmektedir….

https://qha.com.tr/haberler/
Ömer Kaya

24 Aralık 2021, 10:11

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum