Enerji gökyüzünde!

Eski dünyanın yeni enerji kaynaklarına göz gezdiriyoruz! Furkan Özata 21:16 Mart 07, 2016 Yeni Şafak

 Enerji gökyüzünde!
07 Mart 2016 - 21:27

Günümüzde temel enerji olarak kullandığımız doğa düşmanı fosil yakıtlar yerin altından geliyor. Temiz enerji ise yerin altında değil gökyüzünde bulunuyor.

Yenilikçi mühendisler sayesinde yenilenebilir enerji endüstrisi her geçen gün gelişiyor; yüksek rakımlı rüzgar türbinleri ve güneş enerjileri üretiliyor. Tabii bu enerji kaynakları sadece temiz olması anlamına gelmiyor, ayrıca çok daha ucuz maliyete çok daha fazla enerji üretilebiliyor.

Diğer taraftan bu yenilenebilir enerji kaynaklarının yüksekliği arttıkça verimliliği de artıyor. Şöyle ki; rüzgarlar üst rakımlarda daha şiddetli, böylelikle daha çok enerji sağlıyor. Yine güneş enerjisi panelleri de daha yüksekte, güneş ışınlarını kırılmadan alıyor ve daha çok verimlilik sağlıyor.

Şimdi bu doğrultuda üst rakımlara kurulmuş yenilenebilir enerji kaynaklarına göz gezdirelim:

1- Dünya'nın ilk uçan rüzgar türbini
 

 

Alaska Fairbanks'ta bulunan bu rüzgar türbininin içinde helyum gazı bulunuyor. Yerden 300 metre yükseklikte bulunan türbin, yerdekilere nazaran 5'e 8 oranında daha fazla verim sağlıyor.

 



2- NextPV güneş balonları
 

 

Günümüzde yeryüzünde çok sayıda güneş enerjisi paneli var ve bu sayı her geçen gün artıyor. Lakin üretilen enerji sayısı oldukça kısıtlı. Japon merkezli NextPV firması bu sorun için bir çözüm üretmiş. Projeye göre yeryüzünden yaklaşık 6 km yüksekliğe güneş balonları salınacak ve böylelikle güneş ışınlarının gökyüzüne inerken ki kırılmalarının önüne geçilecek.

 


3- Makani Power enerji kiti
 

 

Yenilenebilir enerji furyasına Google da fazla dayanamadı. Makani Power ile ortak yürütülen projede 8 pervaneli bir drone üretildi. Bu hava aracı iple bağlanıyor ve havada daire çiziyor. Böylelikle 600 kW enerji üretiyor.

 


4- Dubai güneş enerjisi robotları
 

 

Yeşil enerjiye erken adapte olan ülkelerden bir tanesi de Dubai. 6 sene önce geliştirilen uçan güneş paneli robotları, havada süzülerek enerji topluyor.

 


5- KiteGen uçan rüzgar türbinleri
 

 

Uçurtma tabanlı bu rüzgar türbini konseptinin, iplerle bağlanarak rüzgar şiddetine göre yeşil enerji üretmesi planlanıyor. İlk olarak 2012'de duyurulan bu projenin maliyetinin fosil yakıtlardan çok daha düşük olması öngörülüyor.

 


6- TwingTec TT100 dağıtılabilir rüzgar türbini
 

 

İsviçre'deki bu girişimin, diğer uçan rüzgar türbinleri gibi iple bağlı ve yeryüzünden yaklaşık 300 metre yükseklikte otonom bir şekilde uçarak, enerji üretmesi planlanıyor. 1 yılda yaklaşık 100.000 litre dizel yakıt eşdeğerinde enerji üretmesi ve doğaya 240 ton karbondioksit salınımını engellemesi öngörülüyor.

 


7- Norveç rüzgar gülleri
 

 

Yenilenebilir enerji demişken Norveç'i es geçmek olmaz tabii ki. Denizinin üzerine inşa edilen bu rüzgar gülleri kilometrelerce uzayıp gidiyor ve ülkenin enerji üretimine ciddi oranda katkı sağlıyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum