Emir ŞIKTAŞ Yazdı: KÜTÜPHANELER HAFTASI VE IĞDIRDA KÜTÜPHANECİLİK

1970’li yıllardan beri hatırlıyorum geçmişi Her zaman kitaplarla tıka basa dolu halk kütüphanemiz öğrenci gelsin kitaptan kütüphane merkezinde oturup okuyup faydalansın ( darlığı nedeniyle) yerine alsın gitsin okuyup getirsin zihniyeti oluşmuştu.

Emir ŞIKTAŞ Yazdı: KÜTÜPHANELER HAFTASI VE IĞDIRDA KÜTÜPHANECİLİK
01 Nisan 2022 - 09:30
KÜTÜPHANELER HAFTASI VE IĞDIRDA KÜTÜPHANECİLİK

Her yıl düzenli olarak yapılmakta olan ve bu yılda 28 Mart-3 Nisan tarihleri arasında 58. Kutlanmakta olan Kütüphaneler haftasında minik öğrenciler kütüphanelerde ağırlanmakta, kütüphaneden faydalanmanın yararları anlatılmakta, kitap okumanın yararları vurgulanmakta, bilgi deposu olan kütüphane faaliyetleri içerisinde öğrencinin ayağına kadar gidip hizmet verilmeye, özür durumları olanların gelemeyecek yaşlıların amme hizmetinden faydalanmasına çalışılmaktadır.
1970’li yıllardan beri hatırlıyorum geçmişi Her zaman kitaplarla tıka basa dolu halk kütüphanemiz öğrenci gelsin kitaptan kütüphane merkezinde oturup okuyup faydalansın ( darlığı nedeniyle) yerine alsın gitsin okuyup getirsin zihniyeti oluşmuştu. Şimdi ise gözlemlediğimizde dünya kitapları alarak okumak yerine dershane, okul mantığı ile öğrenci sabah gelmekte, yeme, içme, sohbet, çay, sınavlara hazırlanmak ve uyku için kalkıp gitmek programı uygulanmakta. Burada da gerçekten çalışmak, öğrenmek isteyen öğrenci anlamadıkları soruyu çözdürebilecek muhatap bulamadığından emekleri ve zamanı heba olabilmektedir. Ne üzücüdür ki burada ki salonlara gelip başarı sağlayamamış bir sürü öğrenci ertesi yıl yine aynı seremoniyi yaşamakta, ya da olmuyor deyip vazgeçmekte. Bu da üzücü bir durum maalesef. Öğrencilerimize boş yer bulmak yerine öğretmenli, sorularını çözmeye yeterli görevli vermek daha faydalı olacaktır bence.
70’li yıllar demiştik, Hüseyin Çınar’ı, Hüseyin Avcı (Yalçın), Göçmen Sebahattin, yıllarca kütüphaneye emek vermiş, çalışmış, buralardan emekli olmuş birçok rahmetlilerimizden hatırımızda kalanlar.
Kütüphaneciliğin acı tarafı ise kütüphane binası olmaması nedeniyle sürekli yer değiştirmek, şehrin eski belediye binasından tutunda, kaymakamlık binası, şimdiki zabıta binası, en son kültür merkezi binasında hizmet vermek ve bu taşınmalarla birlikte sürekli okuyucu kaybetmek üzüntü verici yanı.
Yöresel kaynak bulmak ise en başta gelen sıkıntılardan. Okuyucu tarafından alınan kitabın 15 günde geri dönüşümü olmalıyken aylarca dönmeyince ve verilen telefonda iptal edilmişse ikinci bir talepçi öğrenciye bilgi desteği sağlayamayıp, tepkiyle karşılanmakta.
Kültür ve Turizm bakanlığı gerçekten kitap alımı konusunda bonkör davranmakta, Kolilerle kitaplar gelmekte, okuyucu tercih edilen kitapları okuyabilmektedir. Ayrıca istenildiğinde Bakanlık yayınları arasında kitaplarda yayınlana bilmektedir. Iğdır olarak da bu tür yerel kitaplar konusunda basım yönü ile destekleyici olunması gerekiyor diye düşünüyorum.
Iğdır özelinde konuşursan ders çalışmak amaçlı gelen çoğu lise mezunu öğrenci artık sınavlara hazırlık çalıştığı için edebi, roman, şiir, hikaye vs kitaplara el sürmemekte. Hedefleri belli olduğu için münhal salonlarla birlikte çözüm ortağı öğretmenlerin görevlendirilmesi yararlı olur kanaatimce.
58. Kutladığımız ve bir dönem de ben geçici olarak müdürlüğünü yürüttüğüm Iğdır Halk Kütüphanesinin hizmet vermek için çaba harcadığı, minik öğrencileri eğitmek adına mücadele ettiği tüm yılın bu güzel 58. Kütüphaneler Haftasını içtenlikle kutluyorum.
Emir Şıktaş

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum