Eğitimde Yoğun Hafta

Aslıhan Ayten BAYDOĞAN Yazdı:Eğitimde Yoğun Hafta

Eğitimde Yoğun Hafta
12 Haziran 2019 - 19:41

Eğitimde Yoğun Hafta

Bu hafta eğitim-öğretim yılının en hareketli haftalarından biri. Yılsonu hazırlıkları, bayram tatili miskinliği derken karne dönemi kapımızı çaldı. Yoğun bir eğitim öğretim yılının sonuna geldik. Cuma günü karnelerini alacak çocukların yüzleri gülsün istiyorum. Biliyorum ki en umursamaz öğrenci için bile karne almak heyecan verici olacak. Bu heyecanın sebebi girecekleri yaz tatili, yaşayacakları tatil anıları olmalı aslında. Ancak ne yazık ki her sene olduğu gibi eve gitmekten korkan, kaygılanan pek çok çocuk olacak yine.

Sevgili anne-babalar, her biriniz elbette çocuğunuzun başarılı olmasını diliyor ve bunun için çabalıyorsunuz. Ancak karne notları çocuğunuzun akademik performansını hiçbir zaman doğrudan göstermez. O notlarda çocuğunuzun dönem içindeki çabasına ek olarak kaygıları, heyecanı, hastalıları, arkadaşlık ilişkileri, ailevi sorunları, belki de ergenlik bunalımları var. Yani belki de sizin fark etmediğiniz ve çocuğunuzun kimi zaman tek başına çözmeye çalıştığı sorunlar.

Her çocuğun farklı bir potansiyelle, farklı öğrenme stillerine sahip olarak ve farklı bir kişilik yapısıyla dünyaya geldiğini lütfen unutmayın. Notlar ile tehdit etmek, ceza vermek çocuğunuzu daha başarılı kılmayacak, alınan sonuçları değiştirmeyecek.

Yapmanız gereken ise oldukça basit. Anlamaya çalışın, sevin, dinleyin. Çocuğunuz potansiyelini gösteremiyorsa nedenini anlamaya çalışın. Gerçekçi beklentiler edinin. Sonuç ne olursa olsun verilen emeği takdir edin. Ayrıca sizin başarısızlık olarak gördüğünüz noktaya ve hatta çocuğunuzun okula gidebiliyor olmasına bile gıpta edecek insanlar olduğunu hatırlatın kendinize.

Tatil süresince de çocuğunuzu sizin istediğiniz değil kendi istediği ve talep ettiği etkinliklere ulaşması için destekleyin. Çocukları kurs ve aktivitelere boğmak yerine bazen çocukların kendi başlarına kuracakları oyunlara, kendilerini dinlemeye ve anlamaya ihtiyaçları olduğunu da lütfen unutmayın.

Ayrıca hafta sonu üniversiteye giriş sınavları yapılacak. Sınava girecek çocuklarımızın artık çalışmayı bırakarak rahat bir nefes almaları gerekiyor. Sınav öncesinde kendisine dokunan gıdalardan, çok yorucu fiziksel etkinliklerden hatta kaygısını arttıran konuşmalardan ve kişilerden uzak durması çocuklarımız için faydalı olacaktır. Basit nefes egzersizlerini öğrenmek, sınav yerini önceden gidip görmek, sınav merkezine giderken kullanacağı güzergâhı bilmek, sınav sabahı giyeceklerini ve sınav giriş belgesi ile fotoğraflı kimlik belgesini bir gece önceden hazırlamak bu son süreçte kaygı kontrolüne destek olabilir.

Not: Son olarak yetişkinlerin dahi çözemediği sınav sistemi sorunlarının yükünü lütfen çocuklarınızın üstüne yüklemeyin. Sınavlar gelip geçici, çocuklarımızın ve gençlerimizin ruhunda açılan yaralar kalıcıdır.

Tüm çocuklara şimdiden sağlıklı, mutlu, eğlenceli tatiller, sınava girecek gençlere ise başarılar diliyorum…

Az daha sabır :)

Aslıhan Ayten BAYDOĞAN

Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmen

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum