Duyu Eğitimin Önemi

Aslıhan Ayten Baydoğan:Duyu Eğitimin Önemi

 Duyu Eğitimin Önemi
06 Mayıs 2019 - 15:27

Duyu Eğitimin Önemi

Merhaba sevgili okurlarım,

Bu hafta sizlere özellikle son yıllarda oldukça popülerlik kazanan ‘duyu eğitimi’ ile ilgili yazmak istiyorum. Duyu eğitimi çocuğunuzun beş duyu organını da etkin bir şekilde kullanmasını sağlayarak beyin gelişimini destekleyen bir eğitimdir. 

Öncelikle çocuklar duyu eğitimiyle duyu organlarının işlevlerini fark edebilir, beden farkındalıklarını geliştirebilir, çevresindeki nesneleri fark ederek onları tanıyıp inceleyebilirler. Bu eğitimin süreklilik içinde çocuklara verilmesi problem çözme becerilerinin geliştirilmesinde ve duygularını, düşüncelerini daha rahat ifade edebilmelerinde çocuklara yardımcı olur.

Farklı dokulardaki nesnelerle dokunma; çeşitli çiçek, yiyecek, farklı kokulardaki sabunlar yardımıyla koklama; yaş grubuna uygun farklı yiyecekleri tatma imkanı sunarak tat alma; farklı renk, desen, resim ve fotoğraflar yardımıyla görme; müzik aletleri, müzik çalar, ses çıkaran oyuncaklar yardımıyla işitme duyularını geliştirerek, basit düzeyde evde duyu gelişimine yardımcı olunabilir.

Beyin gelişimine katkısı dışında kaygı ve öfke anında çocukların farklı boyut ve renklerdeki kesici olmayan taşlar, deniz kabukları gibi farklı dokulara sahip materyallere dokunmasını sağlayarak sakinleşmelerine de katkı sağlanabilir.

Aslında sadece çocuklar değil, biz yetişkinler de duyularımızı farkında olarak kullandığımızda bedenimizi dinlendirebilir, müzik dinleyerek, çıplak ayakla farklı dokulardaki zeminde yürüyerek, bazen tenimize değen rüzgarı hissederek kaygılarımızı azaltabiliriz.

Duyu eğitimi için özel materyaller alınabileceği gibi evdeki pek çok nesneyle çocuğunuzun duyu eğitimine katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca evde uygulayabileceğiniz pek çok etkinliğe internet sayesinde ulaşabilirisiniz. Bu noktada önemli olan çocuğunuzun yaş ve gelişim düzeyine uygun etkinlikleri seçmektir.

Sağlık ve huzurla kalın…

                                                                                          Aslıhan Ayten Baydoğan

                                                                        Okul Rehber Öğretmeni ve Psikolojik Danışman

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum