DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA, KIRIM TATAR LİDERLERİYLE KIRIM PLATFORMU'NU GÖRÜŞTÜ

DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA, KIRIM TATAR LİDERLERİYLE KIRIM PLATFORMU'NU GÖRÜŞTÜ
13 Kasım 2020 - 18:41

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Kırım Tatar halkının temsil organı milli meclisle, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılmasına yönelik uluslararası çabaları birleştirecek olan Kırım Platformu’nu görüştü.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, 12 Kasım 2020 tarihinde, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, ve KTMM temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya; Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Dışişleri Bakanlığı Siyasi Daire Başkanı Petro Beşta, Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, KTMM üyeleri Abmecit Süleymanov, Gayana Yüksel, Eskender Bariyev, Riza Şevkiev iştirak etti.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANINDAN KTMM ZİYARETİ

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantı sırasında taraflar, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın Kırım’ın işgalden kurtarılması konusunda Kırım Tatar Milli Meclisi ile işbirliğini ele aldı. Toplantının ana konusu Kırım Platformu’nun oluşturulması oldu.

Toplantı sırasında Dmıtro Kuleba, “İnandığımız şeyi yapma konusunda ortak görüşlerimiz ve kararlılığımız var. Ukrayna olarak, Kırım’ın işgalden kurtarılması konusunu ilerletmezsek, dünyada kimse bizim için bunu yapmaz.” dedi.

ULUSLARARASI KIRIM PLATFORMU

Açıklamada KTMM temsilcilerinin, Ukrayna Dışişleri Bakanlığının Kırım’ın işgalden kurtarılmasına yönelik uluslararası çabaları birleştirecek bir platform olan Kırım Platformu girişimini memnuniyetle karşıladıkları belirtilirken; platformun geliştirilmesinde, başlatılmasında ve daha sonraki çalışmalarında aktif rol almaya hazır olduklarını belirttikleri kaydedildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın Kırım Platformu’nun oluşturulmasına şahsi katılımına, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyinin, Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyon Bakanlığının çabalarına dikkat çekti ve Kırım Platformu konusunda Parlamento ile daha etkili bir işbirliği yapılması umudunu dile getirdi.

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun, toplantı kapsamında Kırım Platformu’nu oluşturma girişiminin önemine dikkat çektiği belirtilirken, KTMM Başkanı Refat Çubarov’un, Kırım Platformu’nun Mayıs 2021’de başarılı bir şekilde başlatılacağı ümidini dile getirdiği ve KTMM’nin bu girişimi hayata geçirmek için Dışişleri Bakanlığı ve diğer yetkililerle aktif bir şekilde işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade ettiği kaydedildi.

Toplantı katılımcıları, Kırım Platformu’nun işleyişini, parlamento boyutunu ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasına katkıda bulunacak yasama faaliyetlerini müzakere etti. Ayrıca, Kırım konusuyla ilgili her türlü görüşmenin Kırım Tatarlarının katılımı ile yapılması gerektiği konusunda mutabık kaldılar.

İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM’DA “FAHRİ KONSOLOSLUK” AÇAN NİKARAGUA’YA SERT TEPKİ

Nikaragua’nın, Ukrayna yasaları ve uluslararası hukuku hiçe sayarak Rus işgali altında bulunan Kırım’a “fahri konsolos” atama kararına sert tepki gösteren Dışişleri Bakanı Kuleba, “Ukrayna, tarihinde ilk kez sektörel yaptırımlar uyguluyor. Bu, herhangi birinin bu tür adımlar atmaktan kaçınmasını sağlayacak net bir sinyaldir.” dedi.

Bilindiği gibi, Rus işgal altındaki Kırım’da “Nikaragua Fahri Konsolosluğu” açıldı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, işgal altındaki Kırım’da sözde fahri konsolosluğun açılmasını ağır uluslararası hukuk ihlali olarak nitelendirdi. Nikaragua’nın sözde Kırım Fahri Konsolosu görevine Oleg Belavintsev’in atandığı duyuruldu. Ukrayna, işgal altındaki Kırım’da “fahri konsolosluk” açan Nikaragua’ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.

Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum