Dergah dergisinden üzücü haber

Dergah dergisi yayın hayatına ara verdi: Edebiyat dünyasında yaprak dökümü devam ediyor

Dergah dergisinden üzücü haber
31 Ocak 2022 - 09:54 - Güncelleme: 31 Ocak 2022 - 19:21

Yayın dünyasında yaşanan ekonomik kriz Türk edebiyatının köklü dergilerinden Dergah dergisini vurdu. Şubat 2022 sayısını yayınlayan Dergah, “Bütün dünyada gözlemlenen kâğıt tedarikinde yaşanan zorluklar ve içinde bulunduğumuz şartlar dolayısıyla Dergâh Dergisi yayınına ara veriyor” açıklaması yaptı.

SALİHA SULTAN/KARAR

Dövizdeki fahiş kur artışının ardından yayın dünyasında yaşanan kriz edebiyat dergilerini vurdu. Türk edebiyatının köklü yayınlarından Dergah dergisi ekonomik sıkıntılar ve kağıt tedarikinde yaşanan zorluklar nedeniyle yayına ara verdiğini açıkladı.

Dergah dergisi haberi Twitter hesabından şu ifadelerle paylaştı: “32. cildimizin son sayısı olan Şubat sayımız çıktı. Maalesef okuyucularımıza üzücü bir haberimiz var: Bütün dünyada gözlemlenen kâğıt tedarikinde yaşanan zorluklar ve içinde bulunduğumuz şartlar dolayısıyla Dergâh Dergisi yayınına ara veriyor.”

1990’da Ezel Erverdi yönetiminde ve Mustafa Kutlu editörlüğünde çıkan ve edebiyat dünyasına damga vuran dergi, uzun yıllar boyunca birçok yazar ve şairi sayfalarında ağırladı. Derginin genel yayın yönetmenliğini son olarak Ali Ayçil yürütüyordu.

‘İŞTE BU KÜLTÜREL ÇÖLLEŞMEDİR’

Derginin paylaşımının ardından edebiyat, siyaset dünyasından ve okurlarından mesajlar art arda geldi:

ALİ BABACAN: Çok üzgünüm.

Dergâh Dergisi, 30 seneyi aşkın süredir nice yazarımızı ve şairimizi okuyucularla buluşturmuştu. Fakat umutluyum. Ülkemizi demokratikleştirip refaha ulaştırınca, ara veren tüm yayınlar gibi, Dergâh’a da yeniden kavuşacağımıza eminim.

SELÇUK KÜPÇÜK: Dergah dergisi mevcut koşullar gereği ara vereceğini duyurdu. Dergah ara vermemeli. Nefes alabildiğiniz tek yer. Hepimiz çevremizi harekete geçirerek abone olmalı ve yaşatmalıyız.

YUNUS EMRE TOZAL: 2008'lerde Dergah Dergisi toplantılarına katılmaya başlamıştık. Aylık hikaye, roman, şiir ve düşünce alanındaki çıkan kitaplardan ödevlerimizi okuyarak, yazımızı yazardık. Hey gidi...

DOĞAN MERT DEMİR: İçindeki bulunduğumuz kültürel inhilalin yeni bir aşikar örneği... Dergâh Dergisi, yayın hayatına ara veriyor. İsmet Özel, Mustafa Kutlu ve İsmail Kara gibi insanların makale telif ettiği Dergâh Dergisi…
Mesele dijitalleşmeyle ya da kağıt üretmekle çözülemeyecek kadar derin.

SEMA SİLKİN ÜN: Son birkaç aydır yayıncılar maliyetlere gelen 2 katlık zamma isyan ediyor ve hükümete çağrıda bulunuyor. Dergâh Yayınları’nın okuyucularını acıtan bu çaresiz kararı gösteriyor ki iktidar müteahhitlere gösterdiği duyarlılığı yayıncılara göstermiyor. İşte bu Kültürel Çölleşmedir

M. TUĞRUL ÇOLAK: Merkez edebiyat dergileri içinde ilk yuvam, Türk edebiyatının can damarlarından Dergah Dergisi; senin susmak, düşmek, ara vermek, yok olmak gibi bir hakkın yok! Çok üzgünüm:((


ESER GEDİK: Dergah dergisi, basım bile yapamayacak duruma geliyorsa. Durup bi düşünmek gerek. Kültürel iktidarsızlık bu olsa gerek. Yazık.

DÜNYA DERGİLER BİRLİĞİ: “Kültürel iktidar" tartışmalarından "kültürün çoraklasmasi" noktasına geldik. Herhangi bir sermaye grubuna ait olmayan çok sayıda dergi, yayınevi kapanmanın eşiğinde. Çok sayıda gençlik dergisi çözüm için kapımızı çalıyor.

NOTOS DERGİSİ DE KRİZLE BOĞUŞUYOR

Yayıncılık sektöründeki kriz gazete ve dergileri de derinden sarstı. 2006 yılının Aralık ayında ilk sayısı çıkan ve 15 yıldan beri kesintisiz bir şekilde yayımlanan edebiyat dergisi Notos da geçtiğimiz günlerde ilk kez bir nüshasını yayımlamama kararı aldı. Ocak-Şubat sayısının yayımını Mart ayına erteleyen Notos, Mart-Nisan sayısı için de okurlarından destek istedi.

YAYINCILAR İSYAN ETMİŞTİ

Yayın dünyasında yaşanan krizi KARAR 18 Aralık 2021’de ‘Kitap maliyetleri dört kat yükseldi’ haberiyle gündeme getirmişti. KARAR’a konuşan yayıncılar acil çözüm beklediklerini belirtmişti.

Yaşanan krize ilk tepki Yayıncılar Meslek Birliği’nden gelmiş, birlik kağıtta KDV’nin sıfırlanması talebiyle hükümete çözüm çağrısında bulunarak, “Gerekli önlemler alınmazsa önüne geçilemeyecek bir kültürel çölleşmeye adım atacağız” çağrısı yapmıştı.

Sektörün ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyleyen Yayıncılar Birliği Başkanı Kocatürk “Maliyetler dört kat yükseldi. Yeni kitap üretilemiyor çünkü bir günde yüzde 5 kur artışı var. Matbaacılar ödemeleri Türk lirası değil döviz istiyor. Küçük orta ölçekli yayıncılar hepten durdu. Devletten beklediğimiz talepler var ama bu yangın yerinde kültür dünyası nasıl dikkate alınır bilmiyorum” ifadelerini kullanmıştı.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum