Dastanbek Razakulu: Kırgız Halki Türkiye'yi çağırıyor

Dastanbek Razakulu: Kırgız Halki Türkiye'yi çağırıyor
01 Mayıs 2021 - 16:03

28 Nisanda Tacikistan’ın Kırgızistan sınır karakoluna ateş açmasıyla iki taraflı çatışma başlamıştır. Tacikistan zaten 2 haftadır Kırgızistan sınırına askerlerini ve tanklarını yığımıştır. Sınırda 30 senedir arazi tartışması, sınır tespiti, su, yol v.s. sık sık ufak çatışmalar yaşanıyordu. Bu sefer su barajı ile ilgili tartışmada başlayan gerilim savaşa dönüştü. Tacikistan o kadar hazırlanmış ki hem askerleri hem de sivi halk eline silah alarak Kırgız köylerine, karakollarina saldırdılar. Neticesi yüzlerce ev ateşe verilmiştir ve köyler işgal edilmiştir. Kırgızistan tarafta asker ve sivil olmak üzere 12 ve 13 yaşindaki bir kız çocuğu maalesef ve maalesef şehid düşmüştür. Binlerce sivil evlerini bırakıp kaçmıştır. Şu anda ateşkes ilan edilmesine rağmen işgal edilen Kırgız koylerinde hala Tacikistan askerleri bulunduğu haberleri geliyor.

Tacikistan’ın arkasında kim var?

Rusya Savunma Bakanı S. Şoygu Tacikistan’ a gelmişti ve 4 gün boyunca Tacikistan’da kalarak Rusya-Tacikistan askeri birliği kurulduğunu açıkladılar. Tam Şoygu Tacikistan’dayken Tacik asker ve sivilleri Rusya silah, heihopter ve tanklariyla saldırdılar. Bu bir Rusya tarafindan düzenlenen provakasyon olduğunu değerlendiriyorlar.

Peki neden öyle oldu?

Savaş patlayan bölgeye Rusya kaç senedir askeri üs kurmaya çalışıyor. Ancak buna Kırgızistan’ın her gelen yönetimi izin vermiyor. Zaten kuzey bölgede Rusya üsü bulunmaktadır. Bir ülkede başka bir ülkenin iki üsü bulunması gereksizdir. Bu arada Kırgızistan’da Turan ordusu, Turan birliği, Türkiye-Kırgızistan birliği gibi şöylentiler dolaşıyordu. Hatta gayriresmi bilgi ama Kırgızistan cumhurbaşkanı yakın günlerde Türkiye’ye resmi ziyarete gelecek ve Turan ordusu konuşulacak gibi ifadeler vardı. Rusya bunu göz önünde buludurarak, Türkiye’nin Orta Asya’ya yaklaşmasını istemeyerek böyle bir provakasyon başlattı ve savaşı biz durdurduk diyerek bölgeye hakim olmak istiyor bölgenin bundan sonraki güvenliliği için askeri üs kurmasını tekrar ortaya atacaktır.

Rusya Tacikistan’ı destekledi, medya alanında tamamen Tacikleri destekledi ve gerçekten uzak kaldı. Tacikistan bu aralar İran’dan silah yardimini da almıştı. Afganistan ile ilişkilerini pekiştirmişti ve desteğini almıştı. Medyalarda, yorumlarda İranlılar, Ermeniler Tacikler tarafında olduğunu yazdılar.

Tam bu arada Kırgız halkı Türkiye’yi çağırdı. Türk ordusundan yardim istedi. Artık Türkiye bu durumu iyi değerlendirerek, zaman kaybetmeden acil Türkistan’a (Orta Asya’ya) gelmesi gerek. Türkiye üslerini bölgedeki ülkelere kurarak, Turan ordusunun kurulmasının temelini atması gerek. Halk bunu istiyor.

Dastanbek Razakulu
KAFKASSAM

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum