Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'den "Bilge Kağan" çağrısı

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türk Devletleri Teşkilatının 10. Liderler Zirvesi'ndeki konuşmasına, Bilge Kağan'ın "Ey Türk milleti, kendine dön, özünü anla daha da yükseğe çıkacaksın!" çağrısıyla başladı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'den "Bilge Kağan" çağrısı
05 Kasım 2023 - 10:59

Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) 10. Liderler Zirvesi 3 Kasım 2023 tarihinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapıldı. TDT üye ülkeler; Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Öbzekistan ve gözlemci üye ülkeler Türkmenistan ile Macaristan devlet başkanlarının katıldığı zirvede Astana sonuç bildirgesinin yayımlanmasıyla sona erdi.

MİRZİYOYEV KONUŞMASINA BİLGE KAĞAN'IN SÖZÜYLE BAŞLADI

Liderlerin yaptığı açılış konuşmasında Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in konuşması ilgi odağı oldu. Konuşmasına büyük Göktürk Hanı Bilge Kağan'ın ünlü "Ey Türk milleti, kendine dön, özünü anla daha da yükseğe çıkacaksın!" çağrısıyla başladı. Mirziyoyev, "Sözlerime büyük atamız, kadim Türk Kağanlığının kurucularından biri olan Bilge Kağan'ın şu çağrısıyla başlıyorum. 'Ey Türk milleti, kendine dön, özünü anla daha da yükseğe çıkacaksın!' İşbu ibretli sözler bu şiddetli zamanda Türk Devletleri Teşkilatının faaliyetleri ile olgunlaştığı ve büyüdüğü bir dönemde elbette çok manidardır. Dili, dini ve yürekleri birbirine bağlı olan kardeş halklarımızın sesleri şimdilerde dünya çapında daha güçlü bir şekilde çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.

MİRZİYOYEV TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN 100. YILINI KUTLADI

Mirziyoyev ayrıca konuşmasında, "Bu fırsattan istifade ederek dost Kazakistan milletine, yakında kutlanan Kazakistan Cumhuriyet Günü sebebiyle yürekten tebriklerimi sunuyorum" diyerek Kazakistan Cumhuriyet Günü'nü kutladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıldönümüne de işaret eden Mirziyoyev, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı ve bütün Türk halkını, Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı vesilesiyle tebrik ediyorum" dedi.

TDT DÖNEM BAŞKANLIĞI KAZAKİSTAN'A DEVREDİLDİ

Kazakistan, zirve sonunda TDT'nin dönem başkanlığını Özbekistan'dan aldı. Bu kapsamda Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e, icra ettiği faaliyetlerden dolayı Türk Dünyası Âli Nişanı tevcih edildi. 
İlk yayın yeri:https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/ozbekistan-lideri-mirziyoyev-den-bilge-kagan-cagrisi-480857

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum