Çok özel bilgilerle Mustafa Kemal

Çok özel bilgilerle Mustafa Kemal
10 Kasım 2020 - 16:08

Çok özel bilgilerle Mustafa Kemal

Nizayi Ahmet Banoğlu, çeşitli tarih dergilerinin yanısıra, yayınladığı Atatürk kitaplarıyla da isim yapmış bir tarihçi... Atatürk konusunda pek çok kitabı var. Bugün bahsetmek istediğim kitap da bunlardan biri. Kitabın adı: "Yayınlanmamış Belgelerle Atatürk / Siyasi ve Özel Hayatı-İlkeleri". İlk baskısı 1963'de yapılmış. Elimdeki ise 1981'de Atatürk'ün 100. Doğum Yılı dolayısıyla Gözen Yayınları tarafından yapılan ilaveli 2. baskı. Ölümünün 25. yıldönümü olan 1963 yılında UNESCO 10 Kasım'ı bütün  dünyada Atatürk'ü Anma Günü ilan edince Banoğlu kitabının ilk baskısını yayımlamış. Aradan geçen yıllar içinde büyük ilgi görüp mevcudu tükenen kitap Atatürk'ün 100. Doğum Yılı olan 1981'de yeniden gündeme gelmiş. UNESCO'nun bu kez 1981'i bütün dünyada Atatürk Yılı ilan etmesi, Banoğlu'nu bu kitabı birtakım ilavelerle yeniden yayınlamaya teşvik etmiş. Eserinin önsözünde, Atatürk ile ilgili kitap yazmanın zorluğuna dikkat çeken Niyazi Ahmet Banoğlu şunları söylüyor:

"Atatürk hakkında eser vermenin herşeyden önce bir cesaret olduğunu kaydetmek isterim. Bu, sade benim fikir ve duyuşum da değildir. Büyük insanın hususi hayatına girebilen tek kadın Latife Hanım'ı (Uşaklıoğlu) on yıl önce Atatürk hakkında ilk olarak konuşturmaya muvaffak olduğum zaman bir ara şunları söylemişti:

-Ben de O eşsiz insan hakkında bir eser yazmak istedim. Önce, dünya büyüklerinin hayatlarını okudum. Fakat, her eseri okudukça, Atatürk daha çok büyüdü ve bir gün şuna kanaat getirdim ki; Atatürk yazılamaz

Kaynak Yeniçağ: Dünü anlamayanlar bugünü kavrayamaz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum