Çin'de Bulunan Deniz Yosunu Fosilinin 1 Milyar Yaşında Olduğu Anlaşıldı!

Paleontologlar tarafından bulunan ve belki de karadaki bitkilerin atası sayılabilecek olan 1 milyar yıllık bir yosun türü bilim dünyasında muazzam bir keşif olarak değerlendirildi.

Çin'de Bulunan Deniz Yosunu Fosilinin 1 Milyar Yaşında Olduğu Anlaşıldı!
28 Nisan 2020 - 19:16
F: Virginia Tech
Fosilin elektron mikroskobu altındaki görüntüsü

Halk arasında genelde su yosunu olarak bilinen 1 milyar yıllık alg fosilinin dünya tarihinde şu ana kadar keşfedilen en eski yeşil alg olduğu belirtildi. Bu antik yosun türü bilim dünyasınca Proterocladus antiquus olarak adlandırıldı. Bu keşifle birlikte bitkilerin toprakta yetişmeden önce ilk olarak denizlerde görülmeye başladığı fikri güçlendi. Yani yeni bulunan fosilin, yaklaşık 450 milyon yıl kadar önce karalarda yetişmeye başlayan bitkilerin atası olabileceği değerlendirildi. Öte yandan bitki türlerinin ilk önce nehir ve göl kenarlarında belirdiği, daha sonra okyanuslara ve en son karaya yayıldığı fikrini savunan bilim insanları ise bu ve benzeri çalışmalara karşı çıkmayı sürdürdü.

F: Virginia Tech
Bulunan fosilin gerçekte okyanusta nasıl göründüğüne dair canlandırma

Deniz yosununa ait fosil, Çin’in kuzeyindeki Liaoning eyaletindeki Dalian şehirinde yer alan tortul kayalar üzerinde keşfedildi. Bir pirinç tanesi büyüklüğündeki 2 mm olarak ölçülen fosilin bulunduğu alan günümüzde kuru bir bölge olmasına rağmen yosunun yetiştiği zamanda aslında okyanustu. Çıplak gözle zar zor görünmesine rağmen elektron mikroskopu altında incelenen yosun türünün narin ve dallanan yapısı çok net olarak görülebildi. Araştırmacılar fosilin günümüzde yaşayan aynı boyut ve yapıdaki siphonocladaleans ismi verilen yeşil yosun türü ile olan benzerliğini de vurguladılar. En az yüz binlerce yıl önceki bitki ve hayvan gibi canlılara ait fosilleri inceleyen bilim insanları olan paleontologlar tarafından bulunan fosile ait bilgiler Nature Ecology & Evolution isimli bilim dergisinde yayımlandı. Araştırmanın insanın bile yaşamadığı bir milyon yıl önceki dünyada o zamanın okyanusları ve bitkileri hakkında daha fazla bilgi vermesi bekleniyor.

Kaynak: Science Daily

https://antikyazar.com/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum