Büyük Zafer'in 100. Yılına Doğru İstiklal Sergisi

Balkan Savaşı ile başlayan ve Millî Mücadele’nin zaferle neticelenmesiyle son bulan savaşlı yıllarımız on yıla yakın sürdü.

Büyük Zafer'in 100. Yılına Doğru İstiklal Sergisi
26 Nisan 2022 - 13:33 - Güncelleme: 26 Nisan 2022 - 13:45
Büyük Zafer’in 100. Yılına Doğru İstiklal Sergisi
                                                  Erol Deniz



Balkan Savaşı ile başlayan ve Millî Mücadele’nin zaferle neticelenmesiyle son bulan savaşlı yıllarımız on yıla yakın sürdü. Bilindiği üzere XX. yüzyılın başlarındaki çalkantılı süreçte Balkanların elden çıkmasının oluşturduğu iç göç ve I. Dünya Savaşı’nın yıpratıcı etkisi ile o günkü devletimiz içtimai ve iktisadi açıdan oldukça zor bir duruma düşmüştü. Bütün bu zorlukları yaşadığımız günlerde ülke topraklarında yayılmacı emelleri olan Batılı devletlerin ve maşalarının işgaliyle tek başımıza mücadele etmek zorundaydık.
1922’de biten Millî Mücadele’nin yüzüncü yılını yaşadığımız bu günlerde istiklalimizin hangi şartlarda kazanıldığı, hürriyetimiz için nelere katlanıldığının anlaşılması için resmî kurum ve kuruluşlar kadar sivil toplum kuruluşlarımızın da rol alması önemlidir. Yıl boyu süren etkinliklerin yapılması her alanda sergiler düzenlenmesi, konferans ve anma toplantıları gerçekleştirilmesi; dolu dolu geçen yüzüncü yıl etkinliklerinin yapılması yerinde olacaktır.
Tarih şuurunun işlenmesi için yerel araştırmacıların, öğretmenlerin, akademisyenlerin; dernekler ve üniversitelerin 2022 yılını unutulmayacak faaliyetlerle geçirmesi hepimizin beklediği bir durumdur. Temennimiz kuru bir nostalji değil gerçek manada bir tarih şuurunun oluşturulmasıdır. Gelecek aylarda kutlayacağımız Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Zafer Bayramı gibi millî bayramlarımız da bu şuurun oluşturulmasına birer vesile olmalıdır.
Yukarıda kısaca değinmeye çalıştığımız minvalde oluşturulan bir sergiden bahsetmek istiyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İşsanat birlikteliğiyle açılan “Büyük Zafer’in 100. Yılına Doğru İstiklal Sergisi” Kültürpark Atlas Pavyonu’nda 30 Ağustos 2021 Zafer Bayramı’nda açılan İstiklal Sergisi 9 Eylül 2022 tarihine kadar hafta içleri 10.00 - 19.00, hafta sonu 11.00 - 20.00 saatleri arasında ziyarete açık tutulmaktadır. Sergide Millî Mücadele öncesinden başlayarak zafer gününe kadar geçen süre periyodik olarak ele alınmaktadır. Farklı kurum ve şahıslardan temin edilen, silah, kılıç süngü gibi objeler, o dönemde çekilmiş fotoğraflar, tarihî evrak ve askerlerimizin tuttuğu günlükler gibi birçok objeyi görebileceğimiz sergide büyük ekranlarda animasyon ve videoların yayınlanması da verilmek istenen mesajı kalıcı hâle getirmektedir.
İzmir’e coğrafi olarak yakın ve ulaşım kolaylığı bulunan Millî Mücadele’de oldukça sıkıntılı günler yaşayan Manisa ve Aydın gibi illerimizden öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin; dernek ve vakıfların, çekilen acıların bir kez daha hatırlanması ve bir daha yaşanmaması adına bu sergiye mümkün mertebe ilgi göstermesi önem arz etmektedir.
Dr. Selim Erdoğan’la Sergi Gezisi


23 Nisan günü sergiyi ziyarete gidenler Dr. Selim Erdoğan rehberliğinde gerçekleşen sunumda ise âdeta o günleri yaşayarak, hissederek gezme imkânını buldular. Dr. Erdoğan’ın bizzat sahada yapmış olduğu çalışmalar bu alanı takip edenler tarafından bilinmektedir. Mondros Mütarekesinden, dönemin şartlarından bahseden Dr. Erdoğan, 14.00’te başlayan programı takriben 17.00’de bitirdi. Günlük yaşamdan, cephede alınan kararlardan, askeri hamlelerden, savaş esnasındaki iç ve dış politikadan, işgalci kuvvetlerin politikasından da bahseden Erdoğan dönemin ruhunu daha iyi anlamamızı sağladı.
Vatanın her noktasında iç düşmanın isyanlarına dış düşmanın işgaline yıllarca büyük bir millî direniş gösteren Türk milletinin var olma mücadelesinin, Kuva-yı Milliye ruhunun, yokluk içinde binbir gayretle kurtarılan topraklarımızın kıymetinin bir kez daha anlaşılması için bu sergilerin benzerlerinin ülke geneline yayılması temennimizdir.
Bu sergi vesilesiyle bize hür bir vatan bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bütün komuta kademesini, Erzurum’dan, Antep’ten, Bursa’dan, Manisa’dan, İzmir’den şehit düşen nice vatan evladını, Kuva-yı Milliye fertlerini, efeleri; Hasan Tahsin’i, Gördesli Makbule’yi, Maraşlı Sütçü İmam’ı ve adını bildiğimiz bilemediğimiz bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha minnetle yâd ediyoruz.
Etiketler: 23 Nisan, Millî Mücadele, İstiklal Sergisi, Kuva-yı Millîye, Dr. Selim Erdoğan

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum