Business Türk Dergisi: Türk Dünyası Yek Vücut

Türk Dünyasına hitap eden Business Türk Dergisi Temmuz ayında yeni sayısını yayınlamıştı.

 Business Türk Dergisi: Türk Dünyası Yek Vücut
19 Ağustos 2023 - 19:44 - Güncelleme: 19 Ağustos 2023 - 20:07

 

Genel Yayın Yönetmeni Muhammet Ruzubay tarafından kaleme alınan ve "Türk Dünyası Yek Vücut" kapak yazısıyla yayınlanan dergide yer alan editörün yazısı:    

"EDİTÖR’DEN
Muhammet Ruzubay

Genel Yayın Yönetmeni

 

Ilık, yağmurlu, insana huzur veren bir Mart sabahında Ankara Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak “Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi”ne katılmak üzere sabahın çok erken saatlerinde yola çıktım. Zirvenin başlamasına saatler varken, diğer çok sayıda basın emekçisi meslekdaşımla beraber, bizlere tahsis edilen “Basın Merkezi”ne giriş yaptım.
    ABD Başkanı Bill Clinton’dan Papa Benedicktus’a kadar çok sayıda “Üst düzey” ismin katıldığı ziyaret ve etkinliği takip etmiş, kıdemli bir gazeteci olarak, “Gönlümü ortaya koyduğum” kardeş Türk Devletlerinin bir araya gelmesinden daima büyük bir mutluluk ve heyecan duyarım.    Salona girdim, oldukça kalabalıktı ama buna inat bir sakinlik göze çarpıyordu. Basın mensubu arkadaşların çoğunda bendeki muştu ve heyecanı göremedim. Çoğu için bu zirve de, takip ettikleri etkinliklerden birisi gibiydi anlaşılan.     Ortalarda bir masa bulup, içinde fotoğraf makinem ve haber yazdığım küçük labtop’umun olduğu çantamı oraya bırakıp, 1 adet muz, bir avuç kuru yemiş ve bir bardak kahveden oluşan “kahvaltı menümü” alıp masama döndüm.
Kahvemi yudumlarken, zihnimdeki “hatıra filmi”ni birazcık şöyle geriye sardım ve “Kardeş Türk Devletleri”nin ilk kurulduğu günlerdeki büyük sevinç ve heyecanımı duyumsadım. Aradan geçen 30 yıla karşın o günkü büyük sevincim ve heyecanın taptaze idi. Gözlerim nemlendi ve avuç içlerim terledi. “Şükür, Allahım sana binler kez şükür” sözleri kim bilir kaçıncı kez ağzımdan döküldü. ***

16 Mart tarihinde Türk Devletleri Teşkilatına üye Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ile gözlemci ülkeler Türkmenistan, Macaristan ve KKTC liderleri Ankara’da “Doğal afet ve insani yardım” temalı zirvede bir araya geldiler.
   Türkiye’nin Güneydoğusunu vuran 7,6 ve 7,7’lik şiddetli depremlerin yaralarının sarılması, insani yardımların koordinesi ve devamı konusunda “istişare”yi muhtevi bu zirve de alınan kararlar ise “TDT Ankara Mutabakatı” olarak kayda ve tarihe geçti.    Alınan kararlar, kardeş Türk Devletlerinin olağanüstü hal ve insani yardım konularında “yekvücut” olmalarını, ortak mutabakat ile güvence altına aldı. Bizde bu çok önemli zirve ve alınan mutakabakat kararlarını bu saya, TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Sayın Kubanıçbek Ömüraliyev ve diğer Türk Devletlerinin saygıdeğer büyükelçilerinin makale ve değerlendirmeleri ile işleyip, tarihe küçük bir not düştük.
***
Bu sayımızda ayrıca, Nobel Ödüllü bilim adamımız sayın Prof.Dr.Aziz Sancar ile Atayurt Özbekistan’da geçirdiğimiz 7 günlük gezi, seyahat ve etkinliği muhtevi bir “Kapak yazısı” ile de okurlarımıza seslendik.    Zira, hocanın verdiği ilmi ve milli mesajların çok ne kadar önemli olduğu izahtan varestedir.
***
Bu sayımızın “Özel Röportaj Konuğu” ise Türkiye’nin başta soydaş Türk Devletleri olmak üzere, İslam alemi ve dünya ülkelerinde eğitim ve kültürel faaliyetleriyle dikkat çek YTB Başkanı Sayın Abdullah Eren.   
Gelecek sayımızda buluşmak dileğiyle, sevgiler..."

       



 

 

 

 

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum