Bir Ermeni İttihatçı'dan Osmanlı seçmenine çağrı

Araştırmacı yazar Dr. İsmail Yıldız, Ermeni İttihatçı İstepan Karayan'ın "Muhterem Osmanlı Müntehiblerine Bir Nida-yı İrşad" isimli kitapçığını "İttihat ve Terakki Müdafaası" adıyla kitaplaştırdı.

Bir Ermeni İttihatçı'dan Osmanlı seçmenine çağrı
29 Haziran 2021 - 13:46



Bu çalışmasında İttihat ve Terakki ile ilgili bazı iddialara açıklık getiren Dr. İsmail Yıldız aynı zamanda diaspora Ermenileri tarafından bugüne kadar yok sayılan ve büyük oranda yalnızlaştırılan, Türk tarihçileri tarafından ise çoğunlukla göz ardı edilen Ermeni bir İttihatçıyı da Türk kamuoyunun dikkatine getiriyor:

Tarihte birçok metin, yazı ve kitap değeri bilinmeden yok olup gitmiştir. Doktora çalışmamı yaparken rastladığım '"Muhterem Osmanlı Müntehiblerine Bir Nida-yi İrşad" isimli eser de değeri bilinmeden yok olmaya yüz tutmuştu. İstepan Karayan adında, yaşadığı dönemde Türk siyasetinde ünlü olan bir Ermeni'nin yazdığı bu eserin (Meşrutiyet Dönemi, İttihat ve Terakki, Türk-Ermeni ilişkileri gibi konularda binlerce yayın yapıldığı hâlde) hiçbir çalışmada kullanılmamış ve günümüz Türk alfabesine çevrilmemiş olması dikkatimi çekti.

"Muhterem Osmanlı Müntehiblerine Bir Nida-yi İrşad" her yönüyle ilginç bir eserdir. Öncelikle günümüzde İttihat ve Terakki hakkında tartışılan birçok konuya, henüz 1914 yılında net bir şekilde ve mantık ilkeleri çerçevesinde cevaplar vermesi; bu eserin en önemli özelliği olmuştur. Meşrutiyet'in neden ilan edildiğinden, İttihat ve Terakki'nin dinsiz mi olduğuna kadar bütün tartışmalara makul cevaplar verilen eseri ilginç kılan bir diğer özellik de yazarının bir Ermeni olmasıdır.

1914 yılında İttihat ve Terakki ile Ermenilerin arasının açık ve Birinci Dünya Savaşı'nın başlamak üzere olduğu dikkate alındığında İstepan Karayan'ın bu eseri yazması, aslında İttihat ve Terakki'nin Ermeni kimliği ile vatansever Ermenilerin de İttihat ve Terakki ile bir sorunlarının olmadığını göstermesi bakımından önemlidir.

Adını "Saygıdeğer Osmanlı Seçmenlerine Doğru Yolu Gösterecek Bir Sesleniş" olarak günümüz Türkçesine çevirebileceğimiz bu eseri hem araştırmacıların hem de okurların istifadesine sunmanın yerinde olacağını düşünerek eseri günümüz Türk alfabesine çevirdikten sonra yine günümüz Türkçesine uygun bir şekilde sadeleştirdim.

Bununla birlikte, uzun yıllardır yaptığım konuşmalar ve yazdığım yazılardan yola çıkarak "İttihat ve Terakki Müdafaası" adıyla bir kitap çalışması planlamaktaydım. İstepan Karayan'ın eserinin de aslında İttihat ve Terakki'nin bir müdafaası olduğunu görünce kendi araştırmalarımın ve düşüncelerimin de yer alacağı çalışma dâhilinde "Muhterem Osmanlı Müntehiblerine Bir Ni-da-yi İrşad"ı sunmanın daha anlamlı olacağına karar verdim ve bu kitabı hazırladım. Bu çalışmanın günümüzde tekrar gündeme gelen İttihat ve Terakki ile Meşrutiyet Dönemi araştırmalarına katkı sağlayacağına inancım tamdır.

Kitaptaki önemli konu başlıklarından bazıları şunlar:

* İttihat ve Terakki'nin Ortaya Çıkışı * İttihat ve Terakki İktidarı * İttihat ve Terakki'ye yöneltilen suçlamalara bir örnek * İttihat ve Terakki'nin en çok tartışılan ismi: Enver Paşa * İstepan Karayan'ın İttihat ve Terakki Müdafaası * İttihat ve Terakki'ye Yöneltilen Eleştiriler ve İstepan Karayan *Saygıdeğer Osmanlı Seçmenlerine Doğru Yolu Gösterecek Bir Sesleniş * Muhterem Osmanlı Müntehiblerine Bir Nida-yı İrşad (Asıl Metin)

Polietika Yayınları Tel:(0312) 309 02 07
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/kitap-haberleri-56hk.htm


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum