Balkanlar'da Yok Olan Türk Boyu Goralılar!

 Balkanlar'da Yok Olan Türk Boyu Goralılar!
17 Haziran 2023 - 19:17
 Balkanlar’da Yok Olan Türk Boyu Goralılar!
Taner KOTLE
Birçoğumuz  Gora adını Cem Yılmaz’ın filminden duymuşuzdur. Goralım Sandviç’ide Türkiye’de bilinen lezzetlerindendir! İşte o sandviçide Türkiye’mize kazandıran aslı Goralı olanlardır! Tatlıcılarıyla,helvacılarıyla meşhur Vefa Bozacısıyla hatta Kosova’dan Osmanlının çekilişinden sonra gönüllü olarak Gora’dan Çanakkale savaşına Goralılar katılmıştır.


Gora Haritası
    
                                                                              
Gora Bölgesi bugün Kosova,Makedonya,                                                                                                             
Arnavutluk arasında pay edilmiş adının Sırpça kökenden alımış olduğundan dağlık bölgedir.                                                                                                                  
Gora Diasporası Balkanlar’da, Batı Avrupa’da ve Türkiye’de yaşayan ciddi bir nüfusa sahiptir.  Goralılar kimine göre Sırp,kimine göre Bulgar,Makedon olduğu iddalar arasındadır. Gora’yla ilgili yapılan ciddi araştırmalara baktığımız zaman Goralıların aslen Türk olduğu, örf,adet,gelenek,görenekleriyle balkanlardaki Slav-Helen kültürüyle uzaktan yakından alakalarının olmadığını gözlemleyebiliriz.                                                                                                     
Dilerinde kullanılan kelimelerin Türkçe/Arapça/Sırpça karışımı kendilerine özel bir dil ile kendi aralarında konuşulması, kendi edebiyatlarının olması kendilerine ait folklorlarının olması bu topluluğun eski bir Türk boyu olduğunu çağrıştırmaktadır.                                                                            
Asıl konumuza dönelim 1999 Kosova Savasının sona ermesinden sonra bölgeye NATO Barış Gücü adı altında Türk askeri yerleşmiştir. Askerin yerleşmesiyle birlikte Gora’da Türkçe kursları açılmış ve bölgede tekrar Türkçe eski kullanılan günlerine dönmeye başlamıştır.                                          
2001 yılında Kosova’da yapılan genel seçimlerde Kosovalı Türkler Kosova Demokratik Türk Partisi adı altında teşkilatlanmıi ve Gora bölgesinden KDTP’ye binlerce oy gelmiştir. Ancak Kosova’da istikrarın sağlanmasından sonra bölgeden Türk askeri çekilmesiyle birlikte Goralı Türklerin çoğuda Batı Avrupa ve komşu balkan ülkelerine göç etmek zorunda kalmış kalanlarda entegrasyon adı altında asimile olmuşlardır. Osmanılın çekilmesinden sonra Sırp Krallığı tarafından  Gora’da yapılan ilk nüfus sayımında 1912 yılı verilerine baktığımızda 12.812 Müslüman ve 218 Türk’ün yaşadığını görürüz.Batı Trakya’da olduğu gibi Sırplarda Türk adının yerine Müslüman azınlık olarak kayıtlara geçmişlerdir. 1931 yılı Sırp Krallığı sayımlarındada sadece Gorada 13877 müslümanların yaşadığını görürüz. Yugoslavya Sosyalist Federal 1948 nüfus sayımlarındada Türk ismi yerine müslüman ismi yazılmış geçen 17 yıl zaman içinde 6697 müslüman kayıt altına alınmış, diğer yarıdan fazlası Türk nufusYugoslav olarak kayıt altına alınmıştır. 1953 yılına gelindiğinde ise Yugoslavya’da Türk azınlığa 1951 yılında tanınan haklar çerçevesince Gora’da 7367 Türk kendi etnik kimiğini özgürce beyan ederek nüfus sayımlarına katılmışlarsada  yarısından fazlası Türk olan Goralılar Yugoslav olarak kayıt altına alınmışlardır. 1961 yılın sayımlarında 5260 Türk, 1971 yılı sayımlarında ise 1238 Türk olarak kayıt altına alınmışlardır. Ondan sonraki Gora’da yapılan nüfüs sayımlarında Türk adı yerine Goran-Gorani adı öne geçmiştir!         

                                                                                                                             
Son 2011 Kosova sayımlarında ise Goran-Gorani nüfusu 13057 olarak kayıtlara geçmiştir. Yani 13057 soydaşımız tarihe gömülmüştür.  Yerel Kosovalı Türk siyasetçilerin Gora’yla ilgili hiçbir stratejisi olmamış Gora Türkleri kendi kaderlerine terk edilmiştir. Gora’da bugün mevcut Sırp,Bulgar ve Makedon hükümetleri at koşturmakta bölgede vatandaşlık dağıtmakta, kendi paralel eğitimlerini veren hocalarını bölgeye göndermekte ve okullarını açmaktadırlar!                    
Hatta Sırbistan’da,Makedonya’da, Bulgaristan’da yapılan yerel ve genel seçimlerin aynısı gayri resmi olarak Gora bölgesinde seçim sandıkları açılarak  yapılmaktadır!  Gora’da bize kalan  ise tarihi eski camiiler,mezarlar,türbelerdir. Gora’da 24 yıldır bayrağımızı dalgalandıran 1999 Kosova Savaşı sırasında mayın patlaması sonucu şehidimiz Hüseyin KUTLU kıyamete kadar nöbetini tutmaktadır. Ruhu şad olsun. Amin!  

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum