"Balat'ın Eniştesi"nden Balat'ın güzel insanları

Kurduğu "Türkçe Gönüllüleri Dil İzleme Grubu" ile Türkçe'nin doğru düzgün konuşulup yazılması konusunda yıllardır büyük çaba harcayan Hüseyin Movit yeni kitabı, "Haliç'in Cefasını Çeken Balat'ın İnsanları" ile kent tarihi araştırmacılarına da kaynaklık edecek bir esere imza attı. Ömrünün 54 yılını geçirdiği ve halen yaşadığı Balat'ın sosyal tarihini kitaplaştıran Movit, semtin önemli simalarını ve onların gökkubbede bâki kalan sadâlarını günümüze taşıyıp okurlarıyla paylaşıyor.

"Balat'ın Eniştesi"nden Balat'ın güzel insanları
18 Mayıs 2021 - 11:07 - Güncelleme: 18 Mayıs 2021 - 11:11

Okuduğunuzda şaşırıp, "O da mı Balatlıymış?" diyeceğiniz kimler yok ki Balat'ın meşhurları arasında?.. Türk Ordusu'nun değerli generallerinden ünlü polis şeflerine, ünlü sanatçılardan işinin ehli meşhur zanaatkârlara, Millî sporculardan Millî Takım hocalarına, bıçkın kabadayılarından kumar yüzünden sırtından vurulan "Kahraman Savcısı"sına kadar pek çok portre Hüseyin Movit'in "Haliç'in Cefasını Çeken Balat'ın İnsanları" kitabıyla gündeme geliyor.

Adı ülkeye malolmuş, hatta ülke dışına taşmış Balatlıların hikayelerini kitaplaştırma amacını Hüseyin Movit şöyle özetliyor:

9 Ocak 1940'ta Cihangir'de Alman Hastanesi'nde doğdum. Ömrümün büyük bir kısmını geçirdiğim Balat'ta Balat hakkında kitap yazacağım hiç aklıma gelmemişti. Lokantacılıktan (Lokantacılık dışında konservecilik ve turşuculuk da yaptım) meslektaşımın böyle bir teklifi karşısında sessiz kalamazdım.

54 yıl önce Balat'a damat geldim, hanım köylü sayılırım. Buralardaki lakabım Enişte'dir. Eşim doğduğu sokakta oturuyor. Eski komşularının bir kısmı İsrail'e, bir kısmı da Yunanistan'a göç ettiler. Komşularından birçoğu da semti terk ederken rahmeti-i rahmana kavuşanları da hesaba katarsak sokakta âdeta tek başına kaldı.

Kitabın yazılma amaçlarından biri de, Balatlı olduğum 54 yıl içimde başımdan geçen acı ve tatlı olayları okurlarla paylaşmaktı.

Balat'a geldiğimde bebek, çocuk olanların çoğu dede oldu, anneanne oldu, babaanne oldu.

Acısıyla tatlısıyla onlardan bahsedeceğim. Onların da benim hakkımda yazıları var, onları da okuyacaksınız.

Gerek komşuluk sırasında, gerek Haliç Spor Kulübü Başkanlığım ve idareciliğimde gerekse Balat-Fener Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanlığımda tanıdığım ve arkadaşlık ettiğim kişilerle acı tatlı birçok anım oldu.

Söz uçar, yazı kalır derler ya bizimki, de o misal. Bunlardan bir kısmını sizlere aktaracağım. Sevdiklerimizin birçoğunu kaybettim, onları sevgi ve rahmetle anıyorum.

Makam-ı Balat Yayınları Tel:(0551) 209 91 55
Kaynak:https://www.yenicaggazetesi.com.tr/balatin-enistesinden-balatin-guzel-insanlari-452274h.htm

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum