AZERBAYCAN TÜRK OCAĞI, 100 YIL SONRA YENİDEN FAALİYETTE

Azerbaycan Türk Ocağı, 1912’de İstanbul’da kurulan “Türk Ocağı’nın Bakü Şubesi” diye isimlendirilmiş, ocağın tüzüğü aynen kabul edilmişti. Sovyet ordusunun Azerbaycan’ı 28 Nisan 1920’de işgal etmesinin ardından kurum kapatılmıştı.

AZERBAYCAN TÜRK OCAĞI, 100 YIL SONRA YENİDEN FAALİYETTE
22 Eylül 2019 - 19:37 - Güncelleme: 22 Eylül 2019 - 19:44

Azerbaycan’da 1918’de kurulan ve Sovyetlerin Azerbaycan’ı işgalinden sonra kapatılan Türk Ocağı yeniden faaliyete geçirildi.

Bakü’de gerçekleşen toplantıda; Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Cezmi Bayram, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Balcı, kurucular kurulu ve bunun yanında çok sayıda davetli yer aldı.

Uluslararası Basın Merkezi tarafından düzenlenen açılış toplantısında; Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri İrfan Çiftçi, milletvekilleri Eflatun Amaşov, Ganire Paşayeva ve Cavanşir Feyziyev, Bakü Şark Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Akif Aşırlı, Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın ve tarihçi Doç. Dr. Firdovsiye Ahmedova hazır bulundu. Katılımcılar,Azerbaycan Türk Ocağının kurulduğunu duyurdu.

“SIRTIMIZI DAYAYABİLECEĞİMİZ GÜÇLÜ BİR AZERBAYCAN VAR”

Toplantı çerçevesinde duygularını ifade eden Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral,
Azerbaycan Türk Ocağı’nı hayata geçirenlere teşekkürlerini bildirdi. Özoral, “28 senedir dünyada çok daha güçlüyüz, çünkü sırtımızı dayayabileceğimiz güçlü bir Azerbaycan var. Azerbaycan’ın bize verdiği gücü her gün çok yakından görüyor ve yaşıyoruz.” ifadelerini kullanarak, Büyükelçiliğin Türk Ocağına her türlü desteği vereceğini kaydetti.

Şark Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aşırlı da, Azerbaycan tarihinde büyük rol alan Türk Ocağı’nı yeniden kurmayı kararlaştırdıklarını ve Türk Ocakları Genel Merkezinin de rızasıyla bunu gerçekleştirdiklerini ifade etti.

“TÜRK OCAKLARI KURULUŞUNDAN BU YANA TÜRK DÜNYASININ DERNEĞİ”

Türk Ocakları İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Cezmi Bayram ise, Türk Ocakları’nın kurulduğu 1912’den itibaren sadece Türkiye’nin değil tüm Türk dünyasının derneği olarak faaliyet gösterdiğini dile getirdi.

AZERBAYCAN TÜRK OCAĞI, 100 YIL ARADAN SONRA YENİDEN FAALİYETTE

Nuri Paşa’nın komutasındaki Kafkas İslam Ordusunun Bakü’yü Ermeni ve Bolşevik işgalinden kurtarmasının ardından 1918’de, Osmanlı Türkleri ile Azerbaycan Türklerini birbirine tanıtmayı, Azerbaycanlıların bilim ve eğitim alanında gelişmesine katkı sağlamayı amaçlayan bir grup Türk millyetçisi tarafından Azerbaycan Türk Ocağı faaliyete geçirilmişti.

Azerbaycan Türk Ocağı, 1912’de İstanbul’da kurulan “Türk Ocağı’nın Bakü Şubesi” diye isimlendirilmiş, ocağın tüzüğü aynen kabul edilmişti. Sovyet ordusunun Azerbaycan’ı 28 Nisan 1920’de işgal etmesinin ardından kurum kapatılmıştı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı https://qha.com.tr/haberler/azerbaycan-turk-ocagi-100-yil-sonra-yeniden-faaliyette/86780/?fbclid=IwAR2o9gKwnqFNRv7-DNitzCz_0YkSeMR3JpGO6kZANcNMx87kKPISR_v2bYA

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum